Koruna je k dolaru nejslabší za poslední rok na 19,23 Kč/USD

21.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Česká měna dnes výrazně oslabila vůči euru i dolaru. K americkému dolaru byl krátce po 16:30 kurz koruny na 19,23 Kč/USD, tedy nejníže za poslední rok. Vůči euru se koruna v závěru obchoduje na 25,38 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka koruna bez důležitých zpráv z domova zůstala věrná regionu a oslabovala tak společně s maďarským forintem a polským zlotým. Ztráty všech tří měn přicházejí podle něj společně s výrazným posílením dolaru. "Zvýšená očekávání, že se USA dostanou z recese rychleji než eurozóna, vedou k prodejům společné evropské měny. S tím, jak převládají obavy o vyhlídky Evropy, dostává se do nemilosti investorů také náš region," uvedl Vlk.

Podle Jana Vejmělka z investičního bankovnictví Komerční banky za dnešním oslabováním středoevropských měn stojí přetrvávající nejistota ohledně globální finanční krize a jejího dopadu do hospodářské výkonnosti globální ekonomiky. "Růst rizikové averze zvýhodňuje bezpečné instrumenty, jako jsou americké státní dluhopisy, na úkor těch rizikovějších," uvedl Vejmělek.

Dolar se dnes vyšplhal až na 1,5leté maximum vůči euru i koši předních měn, k euru nejdál vystoupal na 1,315 USD/EUR. "Odpoledne však ubírá na síle, k čemuž přispívají horší výsledky amerických společností," doplnil Vlk. Krátce po 16:45 se dolar k euru obchodoval na 1,3196 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK