Greenspan: Krize bude mít těžký dopad na ekonomiku a zaměstnanost

23.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. října (ČTK) - Nynější finanční krize je "cunami, která přichází jednou za století", a bude mít těžký dopad na americkou ekonomiku a zaměstnanost. Řekl to dnes na slyšení uspořádaném Kongresem bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan. Dodal, že počínání finančních institucí v této krizi jej "šokovalo".

Greenspan řekl zákonodárcům, že již v roce 2005 měl obavy z podhodnocování finančních rizik, avšak krize se rozšířila tak, ze to překonalo všechny představy. "Ti z nás, kdo věřili, že úvěrové instituce budou chránit majetek akcionářů, jsou nyní šokováni a nevěří svým očím," řekl Greenspan ve výboru pro vládní reformu Sněmovny reprezentantů, který pořádá slyšení zaměřené na zjištění příčin finanční krize.

Greenspan vedl Fed 18,5 roku do počátku roku 2006 a v 90. letech byl považován za strůjce rekordně dlouhé konjunktury. Později jej však kritici obviňovali z toho, že příliš uvolněnou měnovou politikou a laxním přístupem k finančním inovacím položil základy nynější krize.

"Vzhledem k dosavadním finančním škodám si nedovedu představit, jak bych se mohl vyhnout výraznému vzestupu propouštění a nezaměstnanosti," řekl Greenspan. Podotkl, že domácnosti se nyní pokoušejí adaptovat na rychlé omezování dostupnosti úvěrů, hrozby pro penzijní fondy a zhoršenou situaci na trhu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK