Výkupní ceny elektřiny ze slunce zřejmě v příštím roce klesnou

04.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. listopadu (ČTK) - Výkupní ceny elektřiny vyrobené solárními panely ze sluneční energie se příští rok pravděpodobně sníží o zhruba pět procent. Počítá s tím návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) na rok 2009. Hlavními důvody snížení jsou větší konkurence na trhu, zlevňování panelů, technologický pokrok v jejich výrobě a posílení koruny, řekl v Brně na 3. české fotovoltaické konferenci Rostislav Krejcar z ERÚ. Pro už fungující solární elektrárny předpokládá úřad naopak nárůst výkupních cen o zhruba dvě procenta. Změny budou oficiálně schváleny v listopadu.

ERÚ každoročně určuje výši státní podpory pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, zákon garantuje výrobcům dobu návratnosti investice na 15 let. Výrobci energie mohou využít dva systémy podpor, garantované výkupní ceny nebo takzvané zelené bonusy. Obě podpory jsou uplatňovány po dobu životnosti elektrárny, tedy asi 20 let. "Současné výkupní ceny v Česku patří k nejvyšším v celé EU. Podle naší analýzy fotovoltaických projektů realizovaných v prvním pololetí letošního roku přitom náklady na výrobu klesají," řekl Krejcar.

Pro zdroje uvedené do provozu letos činí výkupní cena jedné megawatthodiny 13.730 korun. V příštím roce by se měla výkupní cena určovat podle výkonu zařízení. U zdrojů s výkonem do 30kW klesne podle návrhu úřadu výkupní cena elektřiny o 4,2 procenta na 12.890 korun, u větších zařízení s výkonem nad 30kW o maximální zákonnou míru pěti procent na 12.790 korun.

Výroba elektřiny ze sluneční energie zažívá v Česku boom. Za posledního tři čtvrtě roku se zvýšil instalovaný výkon solárních panelů z necelých čtyř megawatt na zhruba 16 megawatt a do konce roku ještě vzroste. Letos v červnu vyrobily solární panely desetkrát více elektřiny než za stejné období před rokem, dodal Krejcar.

I přes nárůst a poměrně dobré přírodní podmínky je ale v Česku výroba energie ze slunečního záření mnohonásobně nižší než v jiných zemích EU. V EU mají solární panely instalovaný výkon zhruba 4500 megawatt, což je polovina celkového světového výkonu. Tuzemský výkon 16 megawatt je ani ne procento celkového výkonu Jaderné elektrárny Temelín. Odborníci navíc upozorňují na to, že instalovaný výkon nemá v případě slunečních elektráren přílišnou vypovídací hodnotu. Jejich skutečná výroba je v praxi podstatně nižší. Záleží na intenzitě slunečního záření. Podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu jsou tak právě sluneční a také větrné elektrárny nejméně výkonné ze všech obnovitelných zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK