Masokombinát Klatovy propouští lidi

30.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 30. listopadu (ČTK) - Šumavský masokombinát Klatovy, jeden z největších českých masokombinátů, omezí provoz a sníží výrobu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Agrární komory Eugenie Línková. Opatření si vyžádalo i propouštění zaměstnanců. Podle regionálního vydání Mladé fronty Dnes již dostalo výpověď 180 lidí z 208 pracovníků masokombinátu.

MF Dnes uvedla, že omezování výroby a propouštění zaměstnanců nesouvisí se světovou finanční krizí, jako v některých jiných podnicích regionu, ale s dlouhodobou zadlužeností podniku. Vyrábět by se mělo v prosinci a lednu, pokud nikdo firmu nekoupí, v únoru přestane vyrábět, cituje deník šéfa podnikových odborů Josefa Václavíka.

Klatovský masokombinát byl prakticky posledním z velkých západočeských masokombinátů, které fungovaly před rokem 1989. Postupně skončily podniky v Plzni, Lokti na Sokolovsku, Hroznětíně na Karlovarsku a v Chebu. Z velkého masokombinátu v Plané na Tachovsku zůstal jen menší provoz.

Masokombinát Klatovy v listopadu 2000 zkrachoval. V prosinci 2003 jej vydražilo za 87 milionů korun Odbytové družstvo Centrum Tábor. Po jejím krachu firma přešla pod společnost Xaverov, která masokombinát pronajala dceřiné firmě Xavergen. Obě tyto společnosti patří do skupiny Agrotrade.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK