Průzkum: Firmy v ČR nadprůměrně využívají interim manažery

02.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Firmy v ČR nadprůměrně často využívají služeb tzv. interim manažerů, tedy manažerů, kteří se nechávají dočasně zaměstnat jen na konkrétní projekt. Najímá je nebo o jejich zaměstnávání uvažuje 59 procent společností působících v ČR. Celosvětový průměr je o tři procenta nižší. Vyplývá to z výzkumu Workplace Survey 2008 zpracovaného nezávislou výzkumnou agenturou pro společnost Robert Half International.

"Výzkum také ukázal, že více než třetina firem podnikajících v ČR očekává, že se počty interim manažerů budou v příštích letech dál zvyšovat," uvedl ředitel české pobočky Robert Half International Aleš Křížek. Nejčastěji podle něj chtějí firmy využít jejich zkušeností pro vedení strategických projektů.

Ve srovnání se světem se společnosti podnikající v ČR zdráhají přijmout interim manažery do vedení aktivit, které přímo souvisejí s některou z jejich hlavních obchodních činností. Na ty je najímá nebo o tom uvažuje nejvýše pět procent společností z Česka, celosvětový průměr je přitom podle průzkumu o deset procent vyšší. Firmy podnikající v ČR tak v tomto ohledu prozatím patří mezi ty nejkonzervativnější, dodal Křížek.

Pouze 22 procent společností působících v ČR využívá interim manažerů jako krátkodobého záskoku za své kmenové zaměstnance. V celosvětovém srovnání je přitom právě dorovnání aktuálního nedostatku vlastních lidí tím hlavním důvodem pro 40 procent firem. Nemalá část společností také najímá interim manažery s tím, že se je pak pokusí k sobě zlákat k trvalému zaměstnání. V Česku je to běžná praxe pro 15 procent firem, které interim manažery využívají.

"Zajímavé také je, že 17 procent firem působících v ČR považuje najímání interim manažerů za dobré řešení svých potřeb v době zpomalené ekonomiky. V celosvětovém měřítku je počet takových firem ještě vyšší, dosahuje 30 procent," poznamenal Křížek.

Průzkum Workplace Survey 2008 je mezinárodní průzkum prováděný mezi manažery v oblasti lidských zdrojů, financí, IT a obchodu v 17 zemích světa. Pro Robert Half International jej zpracovala nezávislá agentura Heliview Research. Na otázky týkající se zaměstnávání dočasných manažerů odpovídalo 4516 finančních manažerů a manažerů lidských zdrojů, z toho 223 v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK