Rožnovská textilka Loana je v insolvenčním řízení

09.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) 9. prosince (ČTK) - Tradiční textilní firma Loana z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku míří do konkurzu. Firma sama podala návrh na insolvenční řízení, které Krajský soud v Ostravě na začátku prosince zahájil. Důvodem je neschopnost firmy splácet pohledávky jejím věřitelům, která přímo souvisí i s problémy jejího rakouského vlastníka. ČTK informaci získala v insolvenčním rejstříku.

Majitelem stoprocentního balíku rožnovské firmy je od roku 2004 rakouská společnost ERGEE Holding GmbH. Kromě Loany vlastní i textilku ERGEE Textilgruppe, která je v insolvenci od konce letošního října.

"Tím pádem různé finanční zdroje, které byly v rámci koncernu poskytovány, nejsou a Loana nemá na to, aby bez nějakého řešení s věřiteli žila dál," řekl dnes finanční ředitel rožnovské firmy Josef Mareš. Ke konci letošního října podle něj Loana měla vůči svým dodavatelům pohledávky zhruba 13 až 15 milionů korun. Další závazky pak firma má i v rámci koncernu.

Dosud nebylo určeno, kdo se stane insolvenčním správcem, a Loana podle Mareše do jeho jmenování nebude další situaci kolem podniku nijak komentovat. "Zatím dodáváme zakázky, vyrábíme, ale máme problémy," doplnil.

Rožnovská firma se zabývá především výrobou pletených ponožek, punčochového zboží a také zdravotního textilu. Nyní v Rožnově zaměstnává asi 240 lidí.

A. s. Loana vznikla v roce 1991. Majetkově se účastní v dalších dvou společnostech. V roce 2006 firma utržila zhruba 420,6 milionu korun, její hospodaření ale skončilo ztrátou zhruba 13,3 milionu. Základní kapitál rožnovské firmy činí 115 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK