Sušický Spak staví novou halu

19.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sušice (Klatovsko) 19. prosince (ČTK) - Díky zvyšování podílu na trhu kečupů, dresinků, omáček a majonéz rozšíří Spak Sušice s.r.o. kapacitu výroby o třetinu. Od druhé poloviny příštího roku zahájí výrobu v novém provozu. Půjde o investice v desítkách milionů korun. Do konce letošního roku přesune Spak zpět do Sušice výrobu kečupů ze slovenského Šamorína. Řekl to provozní ředitel Čeněk Kohoušek.

"Máme stavební povolení a vyhlásili jsme výběrové řízení na dodavatele přístavby nové výrobní haly. Špičkovou linku řízenou počítačem s dotykovými obrazovkami, která přišla také na desítky milionů korun, už jsme nakoupili," dodal.

Podnik, který dlouhodobě pracuje v nepřetržitém provozu, letos zvýší tržby o deset až 20 procent. Loni prodal zboží zhruba za 500 milionů Kč. Meziroční nárůst prosinec 2008/2007 očekává v desítkách procent. Razantně rostoucí poptávka je po celém sortimentu.

Po převedení výroby za Slovenska tvoří kečupy více než polovinu tržeb firmy. Na druhém místě jsou dresinky a omáčky se čtvrtinovým podílem a třetí majonézy a hořčice. Podnik má nyní v databázi přes 600 výrobkových variant. "Technologie i kvalita je top podle všech norem EU. V nejvyšší kategorii máme na trhu ČR významnou pozici," řekl ředitel. Objemem výroby je firma dvojkou až trojkou na trhu.

Spak trvale exportuje, hlavně do západní Evropy, polovinu produkce. "Jsme orientovaní na vysokou kvalitu produktů, proto jsme už dříve výrazně omezili dodávky na východ. Vyvážíme ale také například do Austrálie speciální hořčice na přání zákazníka," dodal ředitel. Firma splňuje v Evropě nejpřísnější kritéria na kvalitu výroby potravin, tedy standardy IFS (International Food Standard).

Podnik, který od založení v roce 1991 investoval v Sušici stovky milionů korun, zvýšil za 17 let své tržby více než desetinásobně. Firma se 150 zaměstnanci nyní "jede" na technické maximum. Letos přijala 40 lidí. Podnik už předloni investoval desítky milionů korun do nové plynové kotelny. V bývalých sušických kasárnách Pod Kalichem zřídil logistické sklady. Spak Sušice, jehož mateřská firma působí ve Vídni, má sesterské závody na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku a Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK