Trh s jablky na mošt se zhroutil

21.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Holovousy (Jičínsko) 21. prosince (ČTK) - Trh s jablky pro zpracování na mošt se letos v Česku prakticky zhroutil. Důvodem byly přebytek suroviny z letošní nadprůměrné úrody a světová finanční krize. Ceny moštových jablek během podzimu spadly na minimální ceny v řádu desetihaléřů. Výkup od drobných pěstitelů se zcela zastavil. Řekl to tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Velcí zpracovatelé jablek v Evropě podle něj nechtěli jít v době finanční krize do rizika a na úvěry kupovat jablka, z nichž mošt by pak prodávali následující dva roky. "Panují obavy, že lidé v USA a západní Evropě začnou šetřit a odpustí si dražší nápoje s vyšším podílem ovocné složky," řekl Ludvík. Ceny srazila i vysoká úroda v Polsku, které je světovým hráčem na trhu jablečných džusů.

V Česku se každoročně na moštové zpracování sesbírá a vytřídí přes 100.000 tun jablek. Z nich asi dvě třetiny končí v zahraničí, zejména v lisovnách v Německu a Rakousku a částečně i v Polsku. Při průměrné ceně minulých let přes dvě koruny za kilogram jablek od velkopěstitelů a přes jednu korunu v drobném výkupu jde o roční objem obchodu v úrovni do 200 milionů korun.

Letošní ceny však byly výrazně nižší. "Výkup jablek od velkopěstitelů začal na 1,80 koruny za kilogram, pak cena postupně spadla na 70 až 80 haléřů, což už ani nepokrývalo náklady na sběr. V drobném výkupu ceny spadly na 50 haléřů za kilogram a pak už se nevykupovalo vůbec," řekl Ludvík. Dodal, že sadaři letos z jablek na mošt neměli vůbec žádný výdělek.

S loňským rokem, kdy byla po moštových jablkách kvůli neúrodě velká poptávka, se letošní ceny nedají srovnávat vůbec. Loni ceny jablek šplhaly až k šesti korunám za kilogram.

Krize na trhu s moštovými jablky také letos připravila o výdělek party sběračů, kteří jablka na podzim češou v alejích u cest. Při vyšší ceně na počátku výkupní sezony je ještě v alejích bylo vidět, po několika týdnech z nich zmizeli. Odhaduje se, že dobře organizovaná čtyřčlenná parta si může v běžné sezoně sběrem jablek za den vydělat až několik tisíc korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK