Toyota předpověděla první roční provozní ztrátu

22.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. prosince (ČTK) - Největší japonská automobilka Toyota Motor podruhé za dva měsíce výrazně snížila své odhady letošní ziskovosti a na provozní úrovni předpověděla svou první ztrátu v historii. Toyota nyní předpovídá, že kvůli globálnímu propadu prodeje automobilů a růstu kurzu jenu utrpí ve finančním roce do konce března na úrovni celé skupiny ztrátu 150 miliard jenů (32 miliard Kč).

Již minulý měsíc Toyota finanční trhy šokovala předpovědí, v níž srazila výhled provozního zisku o jeden bilion jenů na 600 miliard jenů. Japonská média avízovala další snížení výhledu Toyoty od minulého týdne.

Ve druhém finančním čtvrtletí se provozní zisk společnosti propadl o 72 procent na 169,5 miliardy jenů. Prodej vozů Toyota v Japonsku, Spojených státech a Evropě se v listopadu meziročně snížil o 30 procent.

U čistého výsledku očekává Toyta pro tento rok stále ještě mírný zisk 50 miliard jenů. Prognóza z minulého měsíce odhadovala tento zisk na 550 miliard jenů.

Největší japonský konkurent Honda snížil minulý týden svůj odhad ročního zisku o 67 procent. Honda zároveň představila seznam úsporných opatření, mezi kterými je například odklad nenaléhavých investic.

Globální recese vyvolává na světových automobilových trzích těžké propady prodeje. Asociace japonských výrobců automobilů JAMA minulý týden předpověděla, že prodej nových automobilů v Japonsku v příštím roce klesne o téměř pět procent a poprvé za 31 let se dostane pod hranici pěti milionů vozů.

Ve Spojených státech očekává JAMA napřesrok pokles prodeje o zhruba šest procent na 12,5 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň od roku 1991. Vláda prezidenta George Bushe v pátek oznámila plán pomoci domácím automobilkám ohroženým bankrotem nouzovými úvěry v celkovém objemu 17,4 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK