Průzkum: Krize nejvíc zhoršila výsledky firmám v Libereckém kraji

29.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Krize v posledním čtvrtletí letošního roku negativně zasáhla do činnosti firem prakticky ve všech regionech, ovšem výsledky hospodaření se nejvíce zhoršily firmám v Libereckém kraji. Nejvíce pesimistické jsou firmy v Plzeňském kraji, naopak nejvíce spokojených firem je v Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory, kterého se před Vánocemi zúčastnilo 2320 podniků z celé ČR.

Výsledky hospodaření firem se proti loňskému roku nejvíce zhoršily v Libereckém kraji, celkem u 41,4 procenta podniků. Přes toto zhoršení však právě v tomto kraji jako jediném není firma, která by považovala uplynulý rok za neúspěšný. "Většina firem považuje právě končící rok za úspěšný, ale s velkými obavami vyhlížejí, co přinese a jaký dopad bude mít na jejich podnikání příští rok," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel k výsledkům průzkumu.

Nejvíce pesimistických firem působí v Plzeňském kraji, kde 74,2 procenta podniků očekává, že současná krize se protáhne až do roku 2010. "Příští rok bude patřit pro naše podnikatele mezi nejnáročnější. S negativními dopady ekonomické a finanční krize se budou firmy ve všech krajích potýkat po celý rok, hlavní úder krize očekáváme v první polovině příštího roku," mínil Kužel.

Krize nejvíce ovlivnila činnost firem ve Středočeském kraji, uvedlo to 61,8 procenta z nich, redukovat výrobu nebo omezit investice pak musely nejvíce firmy ve Zlínském kraji, celkem 27,8 procenta z nich. Nejméně zasažené firmy jsou naopak v Olomouckém kraji (34,9 procenta). Nejvyšší počet firem spokojených s výsledkem činnosti v tomto roce je v Moravskoslezském kraji, takových je tam 55 procent.

"Krize u nás měla dramatické dopady, pokud se to v příštím roce výrazně nezlepší, bude to náš poslední rok," hlásí o své budoucnosti nejvíce firem ve Zlínském kraji, a to 14 procent. Naopak nejméně se o svoji budoucnost obávají firmy v Ústeckém kraji.

Při odpovídání na otázku, čím se jim rok 2008 vryje do paměti, si firmy nejvíce stěžují na růst cen energií, dopady finanční krize a nadále vysokou administrativní zátěž a byrokracii. Největší počet firem se stížnostmi na náklady spojené s růstem cen energií má sídlo ve Zlínském kraji (38,9 procenta) a Středočeském kraji (36,4 procenta). Na vysokou administrativní zátěž si pak stěžují nejvíce firmy v Královéhradeckém kraji, celkem 30,3 procenta z nich.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK