Právo: Korea chce stavět jaderné elektrárny v ČR

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - V České republice, která v současnosti vyrábí asi třetinu elektrické energie z jaderných zdrojů a podle odborníků se v dlouhodobém horizontu bez jádra neobejde, má zájem investovat do výstavby nových jaderných bloků i Jižní Korea. Informuje o tom dnešní Právo s tím, že korejské firmy by v Česku chtěly mimo jiné nabídnout jaderné reaktory vlastní výroby.

"O spolupráci s českou vládou a energetickými společnostmi ohledně jaderných elektráren máme velký zájem," řekl Právu šéf oddělení zahraničního obchodu pro zámořské oblasti státem ovládané společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) Jung Young-eek.

Korejský jaderný průmysl podle něj disponuje moderními technologiemi a profesionálními dovednostmi managementu. "Stavba jaderných bloků našeho typu je z ekonomického hlediska i hlediska bezpečnosti výhodná. Jadernou energetiku se proto snažíme podporovat jako strategický exportní artikl," uvedl Jung Young-eek.

Korea podle něho v současné době vyrábí dva typy vlastních jaderných reaktorů. Jedná se o OPR1000 o výkonu 1000 MW s předpokládanou dobou provozu 40 let a APR1400 reaktory s instalovaným výkonem 1400 MW, které by měly vyrábět elektřinu až 60 let. Volba konkrétního typu reaktoru vhodného pro Českou republiku by prý záležela na dlouhodobém plánu rozvoje elektroenergetiky, charakteristice elektrárny a dalších okolnostech.

Mluvčí skupiny ČEZ, Ladislav Kříž ale upozornil, že v Česku se debata na toto téma teprve rozbíhá. "Jde zejména o další rozhodnutí o dostavbě Temelína. O zájmu korejské strany víme a korejské společnosti budou mít možnost se veřejné soutěže na dostavbu elektrárny zúčastnit," řekl dnešnímu Právu.

O nutnosti rozšíření výroby elektrické energie z jádra v Česku se kvůli obavám z nedostatku elektřiny v blízké budoucnosti hovoří již delší dobu. Elektrárenská polostátní firma proto letos v létě požádala ministerstvo životního prostředí o posouzení vlivu případné dostavby Temelína na životní prostředí. To je první klíčový krok ke stavbě nových reaktorů. ČEZ předpokládá zahájení stavby v roce 2013, výstavba prvního bloku by měla být dokončena v roce 2020.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK