Japonské akcie posílily, jejich roční propad však byl rekordní

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh skončil poslední obchodní den letošního roku růstem, za celý rok však klesl o 42 procent, a zažil tak nejhorší propad v 58leté historii. Burzu dnes táhly vzhůru vývozci v čele s firmou Canon, kterým pomohl počáteční mírný růst dolaru vůči euru. Díky zvýšení cen ropy způsobenému napětím na Blízkém východě se dařilo i ropným a plynárenským firmám. Index Nikkei si připsal 112,39 bodu, tedy 1,3 procenta, a uzavřel na 8859,56 bodu.

Automobilka Toyota Motor oslabila o jedno procento. Automobilový sektor patřil v letošním roce v Tokiu mezi nejvíce ztrátové, hlavně kvůli poklesu globální ekonomiky, který snížil poptávku po nových autech.

Za celý prosinec index posílil o čtyři procenta a zaznamenal tak první růst od května. Širší index Topix za celý rok klesl také o 42 procent na 859,24 bodu. Trhy v Japonsku budou až do konce týdne uzavřeny, obchodování se obnoví 5. ledna.

Americký dolar v Asii kvůli napětí na Blízkém východě pokračoval v poklesu. Vůči euru oslabil o 0,5 procenta na 1,4054 USD a k jenu o 0,3 procenta na 90,29 JPY. Euro nadále roste i vůči britské libře a stále se tak přibližuje k paritní hodnotě. V Asii euro k libře stouplo o 0,7 procenta na 0,9720 GBP, když během dne vzrostlo až na 0,98 GBP.

Od počátku letošního roku jen vůči dolaru vystoupil o 19 procent a podle výpočtu agentury Reuters tak vykazuje svůj nejvyšší roční růst od roku 1987, kdy posílil o 23 procent. K oživení pomohla jenu globální úvěrová krize a obavy z hluboké globální recese, které omezily zájem investorů o rizikovější obchody. Podle obchodníků by jen mohl posilovat vůči dolaru i v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK