Zisk plynárenského Gazpromu za šest měsíců stoupl o 85 procent

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 30. prosince (ČTK) - Zisk ruského plynárenského koncernu Gazprom za šest měsíců letošního roku vzrostl o 85 procent na 604,35 miliardy rublů (386,2 miliardy Kč). Růst podpořily vyšší ceny a nárůst prodeje plynu, hlavně do Evropy, o 44 procent. Příjmy ve stejném období stouply o 52 procent na 1,74 bilionu rublů. Výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů.

Společnost, která má monopol na vývoz ruského plynu a je největší plynárenskou skupinou na světě, současně uvedla, že si půjčila další peníze a splatila část předchozího zahraničního dluhu. Gazprom je jednou z nejvíce zadlužených ruských společností.

Gazprom si v prosinci půjčil od ruské banky VEB 153 milionů dolarů (2,9 miliardy Kč). Tyto peníze použil na splacení části půjčky od Deutsche Bank z roku 2004. V listopadu si firma od Société Générale půjčila 250 milionů dolarů.

Dluh Gazpromu na konci června však klesl ve srovnání s koncem loňského roku o 32 procent na 836,95 miliardy rublů. Důvodem bylo hlavně snížení podílu firmy v Gazprombank na 25 procent z původních 42 procent, napsala agentura Reuters.

Gazprom zveřejňuje výsledky hospodaření podle mezinárodních účetních standardů IFRS i ruských účetních standardů. Analytici akciového trhu sledují hlavně výsledky Gazpromu podle IFRS. Podle ruských norem Gazprom vyplácí dividendy.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Firma je důležitým dodavatelem zemního plynu i do České republiky, která dovozem z Ruska kryje více než 80 procent spotřeby suroviny. Většina plynu, který Gazprom do Česka dodává, proudí přes bývalý monopol RWE Transgas. Loni Gazprom podepsal dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu na český trh také se společností Vemex.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK