SŽDC má kolektivní smlouvu, mzdy porostou o 3,3 procenta

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) má novou kolektivní smlouvu, která zaručuje zaměstnancům růst mezd příští rok v průměru o 3,3 procenta. Uvedl to mluvčí SŽDC Pavel Halla a potvrdili zástupci odborových centrál. Smlouva byla uzavřena do roku 2013 s tím, že o mzdách se bude jednat každý rok.

Kolektivní smlouvu podepsaly všechny tři odborové organizace v SŽDC, tedy Odborové sdružení železničářů (OSŽ), Unie železničních zaměstnanců (UŽZ) a Svaz odborářů služeb a dopravy (SOSaD). Odboráři označili jednání za korektní a smlouvu považují vesměs za úspěch. "Já si myslím, že ten výsledek je velmi dobrý," řekl předseda SOSaD Pavel Holešta.

SŽDC patří od letošního července, kdy převzala od Českých drah 10.600 zaměstnanců, k největším zaměstnavatelům v zemi. Změna souvisí s transformací železnice, kdy SŽDC jako vlastník kolejí nově zajišťuje i jejich údržbu. Před převzetím zaměstnanců drah čítala organizace jen necelých 700 lidí. Nyní zaměstnává 10.500 pracovníků; průměrná mzda činí 25.248 korun.

"Vycházelo se z původní kolektivní smlouvy Českých drah, tudíž naše projednaná a podepsaná smlouva má obdobnou strukturu," uvedl Halla. SŽDC se svou velikostí řadí spolu s Českými drahami a jejich dceřinou společností ČD Cargo mezi trojici největších firem na železnici.

České dráhy v současné době zaměstnávají více než 29.000 lidí, akciová společnost ČD Cargo přes 11.000 lidí. Odborářští kolegové z ČD a ČD Cargo mají kolektivní smlouvu uzavřenou již od poloviny prosince; mzdový růst by měl příští rok činit čtyři procenta. Nynější průměrná mzda u ČD je 25.182 korun.

Kolektivní vyjednávání na dráze bylo letos nezvykle bezproblémové. Ačkoliv si odbory většinou představovaly větší mzdový nárůst, tváří v tvář ekonomické krizi považují výsledky jednání "za maximum možného".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK