Státní rozpočet i daňové novely vyšly ve Sbírce, začínají platit

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Nová daňová pravidla, nižší odvody na sociálním pojištění i nová pravidla hospodaření pro příspěvkové organizace již vstupují v účinnost. Zákonodárci ji totiž schválili ke dni vyhlášení ve Sbírce zákonů. Tu se ministerstvu vnitra podařilo vydat ještě před koncem roku. Sbírka obsahuje také státní rozpočet na příští rok, ten začne platit ve čtvrtek 1. ledna, sdělilo ministervo vnitra.

Novela daní z příjmů počítá s tím, že od příštího roku klesnou odvody na sociálním pojištění o 1,5 procentního bodu. Daň z příjmu zaměstnanců a podnikatelů naproti tomu zůstane na 15 procentech, zatímco dosavadní zákon předpokládal, že klesne na 12,5 procenta.

Další daňovou novelou, která vyšla ve sbírce, je nová úprava zákona o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí. Ta především slaďuje domácí pravidla s pravidly EU. Řeší například postup, kdy kraje vykupují pozemky pod silnicemi druhé a třetí třídy. V takovém případě se bude daň z převodu nemovitosti vypočítávat z dohodnuté ceny a nebude už nutné navíc zjišťovat cenu odhadní.

Také příspěvkové organizace zřizované kraji, obcemi nebo svazky obcí mají od nynějška nová pravidla pro fungování a nakládání s majetkem. Týká se to například škol, nemocnic, domovů pro seniory, muzeí či divadel, které jej budou moci vlastnit jen v několika přesně vyjmenovaných případech. Uvedené organizace nyní hospodaří s majetkem, který jim svěří zřizovatel. Tomu má nově tento majetek patřit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK