Chrysler získal první část finanční pomoci od vlády

03.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. ledna (ČTK) - Americká automobilka Chrysler obdržela první část finanční pomoci ze záchranného úvěru od americké vlády. Oznámil to generální ředitel automobilky Bob Nardelli. V první fázi vláda Chrysleru, stejně jako větší automobilce General Motors, poskytla prostřednictvím nízkoúročené půjčky čtyři miliardy dolarů.

"Tento počáteční úvěr umožní společnosti pokračovat v restrukturalizaci," uvedl Nardelli. Chrysler kontroluje soukromá investiční společnost Cerberus Capital Management LP.

Americká vláda minulý měsíc nabídla automobilkám GM, Ford a Chrysler pomoc v podobě krátkodobých úvěrů v celkové sumě až 17,4 miliardy dolarů. Peníze kabinet vezme z fondu o objemu 700 miliard dolarů určeného původně pro stabilizaci finančního sektoru. GM a Chrysler pomoc okamžitě využily. Ford uvedl, že okamžitou pomoc nepotřebuje a chce pouze přístup k úvěru v případě zhoršení situace. Úvěry ale mohou být staženy, pokud automobilky do konce března neprokážou svou životaschopnost.

GM obdržel první čtyři miliardy dolarů 31. ledna. Chrysler i GM uvedly, že peníze potřebují, aby mohly včas splatit své dluhy dodavatelům, protože kvůli prudkému propadu prodeje aut způsobenému finanční krizí a zhoršeným přístupem k úvěrům jsou téměř bez finančních prostředků. Podle vládních podmínek ale nyní musejí obě automobilky do poloviny února předložit plány restrukturalizace, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK