RWE Transgas:Na území Česka dnes dorazí 80 mil. kubíků plynu

22.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Do Česka dnes přiteče více než 80 milionů metrů krychlových zemního plynu z Ruska. "Dodávky jsou stabilní. Část využijeme pro tuzemskou spotřebu, část pro tranzit," řekl ČTK mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. V tuzemských zásobnících, která má firma k dispozici, je v současné době přibližně 1,55 miliardy kubíků plynu, jejich plná kapacita přitom činí zhruba tři miliardy kubíků plynu.

Množství plynu v zásobnících se bude ale doplňovat až v letních měsících. Hlavním důvodem je technologická náročnost plnění. "My v zásobnících máme relativně dost plynu, takže v tom není žádný problém," dodal Chalupský. Jediným zásobníkem, který by nyní umožnil případné doplnění plynu, je zásobník zemního plynu v Hájích u Příbrami.

Situace kolem dodávek plynu se začala stabilizovat po víkendové dohodě šéfů ruské a ukrajinské vlády Vladimira Putina a Julije Tymošenkové. Do Česka surovina přes Ukrajinu začala znovu proudit v úterý po 18:00. Již předtím plyn doputoval na Slovensko a do Maďarska, později obnovení dodávek plynu potvrdily další země. Moskva zastavila dodávky plynu Kyjevu na Nový rok, protože se s Ukrajinci nedohodla na nových cenách plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK