Soud zahájil na návrh Lesů ČR insolvenční řízení v CE WOOD

26.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Hradec Králové 26. ledna (ČTK) - Krajský soud v Brně zahájil na návrh státních Lesů ČR insolvenční řízení v největší domácí lesnické společnosti CE WOOD. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Soud zároveň vyzval věřitele k přihlášení svých pohledávek. Pohledávky za firmou CE WOOD státní lesy vyčíslily na 156 milionů korun. Za další věřitele firmy CE WOOD Lesy ČR označily firmu Opavská lesní a státní podnik Vojenské lesy a statky.

"Je to dopad dlouholetých tahanic s Lesy ČR, které nás dlouhodobě poškozují při zadávání veřejných zakázek," řekl ČTK předseda představenstva CE WOOD Ivan Doubrava. CE WOOD má podle něj v ruce několik posudků od renomovaných znalců s jednoznačným závěrem, že Lesy ČR firmu poškozují. "Paradoxně nás tlačí do situace, abychom uznali, že něco děláme špatně. Přitom je to naopak," řekl Doubrava.

Lesy ČR dnes také podaly u Krajského soudu v Hradci Králové žalobu na CE WOOD, v níž se po firmě domáhají zaplacení dlužných 152 milionů korun. Zaplacení dalších 870.000 korun se státní podnik bude po firmě CE WOOD domáhat i u soudu v Brně. Žalobami LČR rozšiřují své původní žaloby z loňského září, v nichž po firmě CE WOOD žádaly celkem přes 90 milionů korun.

Státní podnik také firmě CE WOOD minulý týden vypověděl smlouvy na 15 jednotek, na kterých CE WOOD dělala těžební a lesní práce, uvedl mluvčí LČR Radek Drahný. CE WOOD podle něj například neplatila za odebrané dříví. Lesy ČR nevylučují, že budou po firmě CE WOOD žádat náhradu škody z titulu neplnění smluv.

Z návrhu na zahájení insolvenčního řízení vyplývá, že CE WOOD má vůči LČR 74 peněžitých závazků, z toho 45 jich je po lhůtě splatnosti po dobu delší než 30 dnů. "Dlužník od podzimu 2008 zastavil platbu prakticky všech svých peněžitých závazků vůči navrhovateli," uvádí se v návrhu státního podniku na prohlášení úpadku. CE WOOD dříve pro LČR těžila až 2,5 milionu metrů krychlových dřeva ročně, nyní těží asi šestinu tohoto objemu.

Firma CE WOOD v minulých dnech oznámila úřadu práce záměr propouštění všech více než 2000 lidí. Doubrava v pátek ČTK řekl, že důvodem propouštění je světová hospodářská krize. První výpovědi by zaměstnanci společností skupiny CE WOOD mohli dostat nejdříve na konci února.

Firma se cítí poškozena také tím, že Lesy ČR údajně nespravedlivě přidělovaly zakázky na práce ve svých lesích. Německý InterTrade, který dříve firmu vlastnil, zahájil arbitráž, ve které požaduje téměř tři miliardy korun. Loni v červnu pak společnost CE WOOD oznámila, že bude v mezinárodní arbitráži žádat od státu kolem 2,5 miliardy korun.

Podle podnikové databáze Čekia je majoritním vlastníkem CE WOOD lucemburský fond Figae Invest s podílem 55 procent, 35 procent vlastní Pasman Holding. Loni v říjnu bylo oznámeno, že do firmy chce vstoupit fond RP Capital, jehož zakladatelem byl nejbohatší Čech Petr Kellner (který se ale transakce neúčastnil). Doubrava v pátek řekl, že majitelé CE WOOD uzavřeli loni s fondem smlouvu, která dosud nebyla naplněna.

Skupina CE WOOD je největším seskupením v České republice, které se výrobou, zpracováním a prodejem dřeva zabývá. Mateřskou společností holdingu je a.s. CE WOOD. Ta v roce 2007 vykázala tržby 3,358 miliardy Kč, její ztráta činila 47,8 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK