VERZE 3-Rizika prognózy jsou spíše na spodní straně -Tůma

05.02.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář analytika, dealera,...

...edituje)

PRAHA Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek podle očekávání uvolnila úrokové sazby o 50 bazických bodů, aby tak přibrzdila sílící protiinflační tlaky poté, co v nové prognóze předpověděla v letošním roce ekonomický pokles.

Banka však současně naznačila, že cyklus strmého uvolňování měnové politiky už by se mohl chýlit ke konci, když oslabení koruny přispívá k uvolnění měnových podmínek.

ČNB oznámila, že snížení dvoutýdenní zápůjční sazby na historické minimum 1,75 procenta podpořili čtyři členové bankovní rady ze šesti přítomných. Jeden centrální bankéř hlasoval pro redukci o 25 bazických bodů a jeden o 75 bodů.

Guvernér Zdeněk Tůma na tiskové konferenci po měnovém zasedání řekl, že banka svým rozhodnutím reagovala na prudký pokles inflačních tlaků plynoucí ze zpomalení ekonomické aktivity v zahraničí.

"Takhle výrazný a dramatický protiinflační vývoj jsme ještě neviděli," řekl Tůma.

Centrální banka současně v aktualizované prognóze revidovala předpověď hrubého domácího produktu na letošní rok na pokles o 0,3 procenta, zatímco předchozí prognóza počítala s růstem o 2,9 procenta. To by znamenalo první snížení výkonnosti domácí ekonomiky za více než 10 let.

Někteří centrální bankéři však již dříve upozorňovali, že se ekonomika bude vyvíjet spíše podle pesimistického scénáře dřívější, listopadové prognózy, který předpokládal meziroční vývoj HDP okolo nuly.

CYKLUS SAZEB MOŽNÁ U DNA

S novou prognózou České národní banky je konzistentní strmý pokles úrokových sazeb na počátku letošního roku, nicméně později počítá prognóza se stabilitou sazeb, dodal Tůma. Cyklus snižování úroků by se tak mohl chýlit ke konci.

"Nelze vyloučit, že se nacházíme blízko dna," řekl.

Protiinflačním směrem působí kurs koruny, jež se tento týden propadla k euru na nejslabší hodnotu od července roku 2007 s tím, jak investoři v turbulentních dobách opouštějí rizikovější aktiva rozvíjejících se trhů.

"Máme za to, že tam je určitý aspekt sentimentu a podobně jako koruna celkem evidentně přestřelila směrem k apreciaci během minulého roku, tak teď zase jsme toho názoru, že přestřelila opačným směrem," dodal Tůma.

Centrální banka poprvé vydala předpověď kursu koruny, se kterým počítá ve svých odhadech. Letos vidí průměrný kurs na 25,8 za euro, což by znamenalo výrazné posílení proti stávajícím hodnotám.

Česká měna po komentářích ČNB zpevnila zhruba o 1 procento a domácí seanci končila na 27,98 za euro <EURCZK=>, proti středě silnější o 1,13 procenta.

"Bylo to (prognóza) pro trh celkem překvapivé, společně s indikací, že cyklus snižování úrokových sazeb se může blížit ke konci," uvedl nejmenovaný dealer.

Analytici však dodali, že na trvalejší oživení si bude muset koruna ještě počkat.

"(Ekonomický) růst zůstává velkou neznámou... koruna podle nás jen tak lehce neposílí, bude podle nás muset přijít nějaký impulz od ČNB nebo lepší data. To druhé však v první polovině roku nečekáme," uvedl Martin Lobotka, analytik České spořitelny.

Hlavní sazba ČNB od pátku vyrovná úroveň historického minima, kde stála naposledy v roce 2005, a čtvrt procentního bodu pod hlavní sazbu eurozóny.

Evropská centrální banka ve čtvrtek rozhodla, že tento měsíc ponechá klíčovou refinanční sazbu beze změny na 2,0 procenta.

PRO TABULKU PROGNÓZY ČNB KLIKNĚTE NA: [ID:nKRU552331].

KOMENTÁŘE GUVERNÉRA TŮMY PO ZASEDÁNÍ: [ID:NMUL557211].

[Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK