NWT Computer postaví v Hulíně solární elektrárnu

26.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hulín (Kroměřížsko) 26. února (ČTK) - Solární elektrárnu o instalovaném výkonu zhruba 500 kilowatt chce v Hulíně na Kroměřížsku vybudovat společnost NWT Computer. Dodavatel informačních technologií, který se v posledních letech stále více zaměřuje i na menší ekologické a energetické projekty, ji postaví na pozemku bývalé skládky v lokalitě Padělky. Uvedl to generální ředitel společnosti David Vítek.

Přibližně hektarový pozemek bude mít společnost od města v dlouhodobém pronájmu. Začít stavět chce hned poté, co získá potřebná povolení. "Snad koncem roku, když to půjde rychle. Čeká se na změnu územního plánu," uvedl Vítek. Elektřinu bude elektrárna dodávat do distribuční sítě.

Další solární panely se firma po dohodě s radnicí chystá instalovat na střechy některých městských budov v Hulíně, například na místní školu.

"Jejich záměr se mně osobně líbí, protože využívá tělesa bývalé skládky, která pro žádný jiný účel využít nejde," uvedl starosta Hulína Roman Hoza (ODS). Radnice se totiž jinak k podobným projektům staví skepticky, odmítla například investora, který chtěl solární zařízení vybudovat na pozemcích v místní průmyslové zóně.

NWT Computer nyní připravuje několik projektů na výrobu elektřiny ze slunce. Jedno solární zařízení firma koupila v západních Čechách, ve Zlínském kraji zase jedná o odkoupení několika menších projektů od lidí, kteří pro ně už získali souhlas.

"Koupili jsme i projekt bioplynové stanice v jižních Čechách, který by se měl začít stavět letos," řekl Vítek. Firma dříve také připravila projekt bioplynové stanice, která by zpracovávala odpady z vepřína v Těšnovicích na Kroměřížsku, narazila ale na nesouhlas místních obyvatel. Na skládce u Zdounek na Kroměřížsku zase provozuje kogenerační jednotku, která odsává skládkový plyn a vyrábí z něj elektrickou energii.

"Takové projekty na skládkách chystáme i další, protože je to poměrně jednoduché a nikdo se tomu nebrání," dodal ředitel.

Společnost NWT Computer, která vznikla v roce 1992, se zabývá zejména prodejem a distribucí počítačových sestav, správou informačních sítí a serverů a telekomunikačními službami. Poskytuje také připojení k internetu a provozuje několik internetových obchodů. Pobočky má v Praze, Zlíně, Přerově, Kroměříži a v Uherském Hradišti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK