PPF a majitel ECM Group vytvoří společný realitní holding

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a majitel společnosti ECM Group Milan Janků vytvoří společný realitní holding. ČTK o tom ve společném tiskovém prohlášení informovaly obě firmy s tím, že půjde o jeden z největších realitních holdingů ve střední Evropě. PPF v něm bude majoritním akcionářem. Finanční podrobnosti transakce společnosti nezveřejnily.

Součástí nové společnosti budou podle prohlášení mimo jiné tyto firmy a projekty: investiční realitní portfolio PPF, developerské projekty PPF v ČR, Rusku, Rumunsku, Číně, společnost Domus Eventis, podíl ve stavitelské skupině PSJ, maloobchodní řetězec pod značkou Carrefour na základě franchise na Slovensku. Do společného Holdingu bude převeden také minoritní podíl na společnosti ECM GROUP N.V.; majoritní podíl v této společnosti nadále zůstane v držení podnikatele Milana Janků.

"Toto strategické spojení dává, podle mého názoru, investorům i celému realitnímu trhu jasný signál, že na něj vstupuje silná, stabilní, nadnárodní skupina, která má, nehledě na současnou globální recesi, slibné předpoklady k dynamickému, udržitelnému růstu," uvedl Janků.

"Spojení sil v oblasti realitního podnikání obohacuje Skupinu PPF o zkušenosti a know-how Milana Janků, který by měl převzít manažerské řízení holdingu. Cíleně vytváříme takovou firmu, která rozsahem aktiv, komplexností přístupu, manažerským zázemím, finanční disciplinou a transparentností má reálné ambice stát se vedoucím hráčem v realitním a nemovitostním podnikání v zemích střední a východní Evropy, v Rusku a Číně," uvedl akcionář skupiny PPF Jiří Šmejc.

Vznik společného podniku by měl být formálně dokončen během následujících tří měsíců. "Jeho vznik se nikterak nedotkne společnosti ECM ECM Real Estate Investments A.G., jejích činností či jejích aktiv; nebude mít rovněž žádný vliv na veřejnou obchodovatelnost akcií této společnosti kotovaných na Burze cenných papírů Praha. ECM Group N.V. jako většinový akcionář společnosti ECM Real Estate Investments A.G. neplánuje jejich stažení z tohoto trhu," uvedly firmy ve společném prohlášení. Janků si podle něj nadále ponechá kontrolu nad ECM Real Estate Investments.

O tom, že se PPF chce připojit k projektům ECM, se spekulovalo už dříve. Zvlášť když v některých oblastech spojila své síly s finanční skupinou J&T. Její banka totiž ECM financuje, napsal nedávno týdeník Ekonom.

ECM Group drží většinový balík na burze obchodované developerské společnosti ECM Real Estate Investments. Do portfolia ECM Group patří vedle ECM REI například právě jihlavská stavební společnost PSJ, maloobchodní řetězec Carrefour Slovensko nebo firma Domus Eventis. Portfolio ECM REI tvořilo loni na podzim 13 developerských a devět investičních projektů s celkovou plochou přes 518.000 metrů čtverečních. Vedle Česka působí ECM REI v Rusku, Polsku a Číně.

Mezinárodní finanční skupina PPF se zaměřuje na spotřebitelské financování a bankovnictví pro drobnou klientelu. Prostřednictvím podílu ve společném podniku Generali PPF Holding je významným účastníkem trhu pojišťovnictví ve střední a východní Evropě. V polovině roku 2007 spravovala PPF aktiva převyšující 240 miliard korun. Vedle Česka, Ruska, Slovenska a Ukrajiny působí například v Kazachstánu, ve Vietnamu a Číně.

PPF již v únoru podepsala dohodu o vytvoření společného podniku v energetice a průmyslu s česko-slovenskou investiční skupinou J&T. Holding vznikl kombinací vkladu a prodeje energetických a průmyslových aktivit ze skupiny J&T a skupina PPF v něm získá podíl ve výši 40 procent za šest miliard korun. Dalších 40 procent je v držení společnosti J&T a 20 procent vlastní Daniel Křetínský, který bude v nově vytvořeném holdingu odpovídat za manažerskou správu.

Kellner počátkem roku v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes řekl, že hospodářskou krizi chápe i jako příležitost k akvizicím. "Připravujeme se, a až to bude ekonomicky na dně, začneme peníze investovat do podniků. Příležitosti určitě budou," řekl tehdy s tím, že se bude chovat "oportunisticky".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK