Strojírny Poldi omezují výrobu a propustí 100 lidí

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 5. března (ČTK) - Kladenská společnost Strojírny Poldi kvůli dopadům celosvětové krize omezuje výrobu. Od března počítá každý pátek s odstávkou, během níž budou zaměstnanci pobírat 60 procent platu. Kvůli úsporným opatřením musí firma také aktuálně propustit sto pracovníků, sdělila Petra Kubíčková z mediálního zastoupení společnosti.

Úsporná opatření se dotknou hlavně režijních zaměstnanců a v menší míře zaměstnanců Divize hřídele. "V každém případě si musíme podržet stěžejní pracovníky ve výrobě, tedy kvalifikované dělníky," uvedl generální ředitel společnosti Vladimír Trubač. V loňském roce ve Strojírnách Poldi pracovalo téměř 700 lidí.

Společnost loni více než zdvojnásobila zisk před zdaněním na 113 milionů korun. Růstu dosáhla také v tržbách, které se meziročně zvýšily o 33,6 procenta na 1,1 miliardy Kč. V letošním roce ale firma předpokládá celkový výsledek hospodaření nižší než v roce 2008. V závislosti na dopadu celosvětové hospodářské krize očekává v prvním pololetí pokles výroby zhruba o 25 až 30 procent, a to především kvůli výpadku zakázky pro brazilského a švédského odběratele klikových hřídelí.

Strojírny Poldi vznikly v roce 1992 vydělením z holdingu Poldi Kladno. V roce 1993 se plně privatizovaly a zpřetrhaly vazby k hutím Poldi. Až do počátku roku 2006 ovládala strojírny společnost BM Kladno. Jejím většinovým akcionářem se v únoru 2006 stala brněnská Saturnus Capital, která patří do investiční skupiny Jet Investment.

Hlavním výrobním programem Strojíren Poldi je výroba klikových hřídelí, nástrojů a válců. Firma exportuje přes 80 procent své produkce. Mezi klíčové odběratele patří vedle finské společnosti AGCO SISU POWER nově například Volvo. Domácím strategickým odběratelem je brněnský Zetor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK