Akcionáři Olmy vyměnili představenstvo i dozorčí radu

06.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 6. března (ČTK) - Mimořádná valná hromada olomoucké mlékárny Olma dnes obměnila složení představenstva i dozorčí rady. Učinila tak v souvislosti se změnou akcionářské struktury druhého nejvýznamnějšího tuzemského producenta mléčných výrobků, kterého ovládly společnosti patřící do skupiny Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

Agrofert se dostal do Olmy v lednu prostřednictvím společnosti Milkagro, které patří asi 51 procent akcií mlékárny. "V současné době Agrofert vlastní již zhruba 90 procent akcií Milkagra a výkupy pokračují," řekl dnes ČTK ředitel zemědělské divize Agrofertu a nový člen představenstva Olmy Jaroslav Faltýnek.

Dalších zhruba 43 procent akcií mlékárny vlastní nově dceřiná společnost Milkagra, firma Milkagro majetková. Podíl získala koupí akcií, které původně vlastnila společnost Eligo. Milkagro mělo na akcie Eliga předkupní právo. "Agfrofert tak vlastní prostřednictvím svých firem asi 94 procent Olmy," doplnil Faltýnek.

V souvislosti se změnami akcionářské struktury dnes valná hromada zvolila do představenstva Olmy Faltýnka, nového finančního ředitele mlékárny Martina Krystiána a generální ředitelku mlékárny Simonu Sokolovou, která řídí Olmu od poloviny loňského prosince, kdy byl odvolán dlouholetý ředitel Jiří Gavenda. Krystiál dříve působil v Agrofertu, Sokolová byla ředitelkou prostějovské firmy PROFROST patřící do Babišova holdingu. Novými členy dozorčí rady Olmy jsou po dnešní valné hromadě Libor Němeček z Agrofertu a Roman Beneš ředitel Milkagra.

Olma předloni dosáhla zisku 25,6 milionu Kč, v roce 2006 skončilo její hospodaření po šesti ziskových letech ztrátou 75,8 milionu. Za prodej vlastních výrobků a služeb mlékárna utržila v uplynulém roce 4,57 miliardy korun, v roce 2006 to bylo 3,97 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK