Merck koupí Schering-Plough za 41 mld dolarů

09.03.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Farmaceutická firma Merck & Co <MRK.N> převezme společnost Schering-Plough <SGP.N> za 41,1 miliardy dolarů, a sloučí tak...

...výrobce léků proti cholesterolu Zetia a Vytorin. Merck to oznámil v pondělí.

Obě firmy na podzim oznámily rozsáhlá rušení pracovních míst a usilují o větší efektivitu při neúspěchu klíčových přípravků proti vysoké hladině cholesterolu Vytorin a Zetia, jejichž kombinované prodeje se ve čtvrtém čtvrtletí propadly více než o čtvrtinu.

Transakce nabízí akcionářům Schering-Plough prémii 34 procent proti hodnotě akcií ze závěru páteční seance. Merck díky fúzi zdvojnásobí počet svých potenciálních léků v poslední fázi vývoje na celkových 18.

Spojení Mercku a Schering-Plough, obou firem se sídlem v New Jersey, přichází ve stopách jiné obří fúze - společností Pfizer <PFE.N> a Wyeth <WYE.N> za 68 miliard dolarů.

Završuje se tak obchod, o němž se spekulovalo léta vzhledem k marketingové spolupráci a příležitostem k úsporám plynoucím ze sloučení Merck a Schering-Plough.

Merck si od fúze slibuje úspory po roce 2011 okolo 3,5 miliardy dolarů ročně. Kombinované tržby obou společností loni činily 47 miliard dolarů. Merck také věří, že si udrží současné úvěrové hodnocení.

"Vypadá to jaksi nevyhnutelně," řekl Jeffrey Holford, analytik ze společnosti Jefferies v Londýně.

"Toto odvětví se potřebuje zmenšit, protože pro značkové farmaceutické firmy tu prostě už nebude stejný trh, jaký tu byl posledních 10 let," řekl. "Je nadměrná kapacita a oni (Merck a Schering-Plough) si potřebují vzájemně sebrat kapacitu z trhu."

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK