Skupina G20 chce podpořit hospodářský růst

14.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Horsham (Británie) 14. března (ČTK) - Prioritou skupiny zemí G20 za současné finanční krize je podpora hospodářského růstu a snaha co nejrychleji se vypořádat s takzvanými toxickými aktivy. Ty zůstávají v portfoliích bank a nepříznivě ovlivňují fungování finančního systému. Shodli se na tom zástupci G20, kteří jednali v jihoanglickém Horshamu. Skupina chce učinit vše, co je pro obnovu růstu nezbytné, konkrétní opatření dnes ale neuvedla.

"Jsme připraveni zapojit veškeré úsilí, které je nutné k obnově růstu," píše se v závěrečném komuniké. Skupina chce zaujmout takový postoj, který ochrání velké finanční instituce, zlepší finanční systém a povede k obnově fungování úvěrových trhů. To například znamená, že bude pokračovat podpora likvidity, aby měly banky dostatek kapitálu.

Centrální banky budou nadále zachovávat expanzivní měnovou politiku, a to tak dlouho, dokud to bude zapotřebí. Komuniké vyzývá i jednotlivé země, aby urychleně zavedly fiskální podporu, kterou slíbily. Ministři se rovněž vyslovili proti snahám o protekcionismus.

Skupina G20 se na růstu globální ekonomiky podílí z více než 80 procent. Zdaleka největší vliv mají Spojené státy, výrazně ale sílí vliv Brazílie, Ruska, Indie a Číny. Tyto země, souhrnně označované jako BRIC, tedy chtějí mít větší slovo i při hlasování v různých globálních organizacích, včetně Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Otázkou financování MMF, Asijské rozvojové banky (ADB) a dalších globálních finančních institucí se schůzka také zabývala. Před ní se hovořilo o zdvojnásobení prostředků pro měnový fond na 500 miliard dolarů (více než deset bilionů Kč), skupina však počítá s výraznější pomocí, i když její přesnou výši neuvedla. Jeden z delegátů nicméně agentuře Reuters řekl, že se chystá ambiciózní plán, který počítá s více než zdvojnásobením pomoci.

Výsledek schůzky ale postrádá více detailů a není v něm ani mnoho konkrétních čísel. Není například jasné, jak chtějí země G20 překonat rozdílné názory na konkrétní podobu pomoci globální ekonomice. Spojené státy totiž vyzvaly ostatní členy, aby zvýšili výdaje, což Evropa v čele s Německem a Francií odmítla.

Český ministr financí Miroslav Kalousek, který se schůzky zúčastnil za předsednictví EU, po setkání řekl ČTK, že evropské státy zatím nemíní uplatňovat další stimuly na podporu ekonomik, jak to prosazují USA. Podle Kalouska nicméně schůzka úspěšně připravila půdu pro summit G20, který se bude konat 2. dubna v Londýně. Ministři se shodli také na regulaci takzvaných hedgeových fondů a požadují, aby se tyto fondy musely povinně registrovat.

Témat, jimiž se zabývala schůzka G20, se dotkl i britský premiér Gordon Brown. Ten bude začátkem dubna hostit summit skupiny, na němž budou hlavy států a kde budou zřejmě oznámeny i podrobnosti plánů, včetně částky zvýšení kapitálu měnového fondu. Brown, který se dnes setkal k německou kancléřkou Angelou Merkelovou, ale naznačil, že lze očekávat zásadní změny na poli regulace.

Globální ekonomika letos zřejmě zaznamená největší útlum od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Podle ministrů je proto hlavní prioritou obnova fungování úvěrových trhů, na které spoléhají firmy a které jsou hnací silou ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK