MPSV chce podporou školení udržet až 70.000 pracovních míst

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo projekt, od něhož očekává udržení až 70.000 pracovních míst. Jeho záměrem je přimět firmy, aby nepropouštěly lidi, pro které něž v době krize nemají práci. Stát proto prostřednictvím grantů z Evropského sociálního fondu výši 3,3 miliardy korun hodlá zaplatit podnikatelům mzdové náklady na zaměstnance, kteří si budou zvyšovat své odborné znalosti. Novinářům to dnes v Praze řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Zaměstnavatelé o granty na zvyšování kvalifikace svých zaměstnanců budou moci žádat od příštího týdne. Podle Nečase budou své projekty moci zahajovat co nejdříve a stát jim co nejvíce usnadní přístup k penězům na jejich financování. Účastníci školení přitom budou moci měsíčně pobírat až trojnásobek minimální mzdy, tedy 24.000 korun.

O peníze mohou podle Nečase žádat velké a střední podniky i malé firmy i živnostníci. I s nimi by se podle jeho odhadu mohl počet žadatelů vyšplhat do tisíců. "Jednotlivé výzvy a projekty se vzájemně doplňují a pokrývají různé situace, v jakých se nacházejí zaměstnavatelé i zaměstnanci v současných nepříznivých hospodářských podmínkách," uvedl Nečas.

O podpoře prvních projektů ministerstvo rozhodne v polovině dubna. Jeden z projektů potrvá až do června roku 2011. Kdyby měli zaměstnavatelé takový zájem, že by se celá částka vyčerpala, připraví stát podle Nečase další podobné projekty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK