HN: CK Fischer a Senator Travel končí spolupráci se SkyEurope

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Cestovní kanceláře CK Fischer a Senator Travel přestaly spolupracovat s nízkonákladovými aeroliniemi SkyEurope. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Společnost SkyEurope, která má základny kromě Prahy i v Bratislavě a Vídni, zrušila od ledna přes stovku letů.

"Pro letošní sezonu se SkyEurope nepočítáme. Poměrně velká nepravidelnost provozu této letecké společnosti nebyla v souladu s našimi požadavky," řekl HN šéf cestovní kanceláře Fischer Jiří Jelínek.

Ředitel cestovky Senator Travel Martin Lehký listu potvrdil, že v poslední době se začaly objevovat problémy s rušením letů, nejčastěji do Londýna, Amsterdamu a Benátek. Nabídku eurovíkendů se SkyEurope se cestovka z toho důvodu rozhodla nadále nezařazovat.

Potíže s rušením letů mají podle mluvčího SkyEurope Tomáše Kiky souvislost s ekonomickou krizí, která zasáhla i další letecké společnosti. Vedle menšího zájmu cestujících firma čelí i ztrátě image letecké společnosti s nejmladší flotilou, na které založila svou strategii, a hlavně výraznému zmenšení počtu letadel. "Z toho nejhoršího jsme ale venku. Náhradní starší pronajatá letadla jsou pro nás výrazně levnější, a to nám pomáhá," uvedl Kika.

Jak naznačil list, při nízkém vytížení letadel na úrovni necelých 75 procent ale není zisk aerolinek brzy moc pravděpodobný. Situaci navíc komplikuje i příchod maďarského nízkonákladového dopravce Wizz Air do Prahy. Stále více se šíří spekulace, že druhý největší letecký dopravce z pražské Ruzyně SkyEurope brzy skončí.

Podle několika zdrojů z leteckých kruhů mají obavy reálný základ - slovenská nízkonákladová společnost je dlouhodobě ve ztrátě, odsouvá splatnost půjčky, v lednu musela vrátit šest letadel leasingové společnosti a její mateřská firma už několikrát posunula zveřejnění auditovaných výsledků za loňský fiskální rok. Naposledy byl termín posunut na polovinu dubna, uvedl list.

SkyEurope za svou šestiletou existenci nikdy nevykázaly zisk. Za únor společnost prodala necelých 161.000 letenek, což je o 37 procent méně než před rokem. Podle neauditovaných hospodářských výsledků za poslední tři měsíce minulého roku dosáhla ztráta SkyEurope kolem 13,6 milionu eur, což je o dva miliony eur více než před rokem, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK