VERZE 2-Strany budou jednat o přechodné vládě, volbách

27.03.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává prohlášení prezidenta...

...Klause)

Politické strany se pokusí dohodnout na přechodné vládě, jež by přivedla Česko k předčasným volbám poté, co kabinet Mirka Topolánka tento týden nepřežil hlasování o nedůvěře v Poslanecké sněmovně.

Představitelé vládní ODS i opoziční ČSSD v pátek zopakovali, že jediným východiskem ze současné patové situace v dolní komoře jsou nové volby konané zřejmě ještě letos na podzim.

Dohoda se však zřejmě neobejde bez souhlasu obou největších stran, ODS a ČSSD, jež se zatím neshodly na ničem jiném než na potřebě předčasných voleb. I tato jednání se navíc mohou zadrhnout na stanovení termínu či způsobu hlasování.

Politická nestabilita se tak může táhnout řadu týdnů či měsíců, uvedli politologové a komentátoři.

"Budu jednat o tom, aby Česko mělo vládu, která bude mít důvěru Poslanecké sněmovny, respektive která přivede zemi k předčasným volbám nejlépe ještě v říjnu tohoto roku, kdy je to technicky možné," řekl Paroubek po schůzce s prezidentem Václavem Klausem.

"Vydal jsem pokyn k tomu, abychom začali zpracovávat návrh ústavního zákona na urychlené ukončení tohoto volebního období," dodal s tím, že zákon může být předložen ve velmi krátké době s využitím předlohy obdobného zákona z roku 1998.

Šéf ČSSD nesdělil, kdo by měl být šéfem nové administrativy a které strany by se měly podílet na jejím formování.

Paroubek již dříve připustil toleranci nynějšího kabinetu do konce českého předsednictví Evropské unii letos v červnu, poté ale žádá jmenování blíže nespecifikované vlády odborníků.

ODS ve čtvrtek večer zopakovala, že nikdo jiný kromě Topolánka od ní mandát k sestavení nového kabinetu nezíská.

Prezidentův mluvčí v pátečním prohlášení uvedl, že Klaus jednal s Paroubkem a šéfem lidovců Jiřím Čunkem o možnosti částečné rekonstrukce stávající vlády, jež by mohla získat důvěru ve Sněmovně, při současné dohodě na termínu nových voleb.

"Prezident je připraven podílet se na vytvoření této dohody," uvedl mluvčí Radim Ochvat.

Klaus ve čtvrtek odmítl možnost, že by odstupující Topolánkův kabinet zůstal u moci delší dobu, například do konce českého předsednictví EU. Současně ale podmínil jmenování nové vlády širší politickou dohodou a požaduje záruku, že získá důvěru Sněmovny [ID:nKRU725652].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK