Krachem Moravie Energo se bude zabývat vrchní soud

14.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 14. dubna (ČTK) - Zkrachovalou společností Moravia Energo (ME) z holdingu Enias miliardáře Tomáše Chrenka se bude zabývat olomoucký vrchní soud. Proti prohlášení konkurzu se odvolal dlužník i jeden z věřitelů, potvrdil ČTK soudce ostravského krajského soudu Petr Budín. Ten třineckého obchodníka s elektřinou v insolvenčním řízení poslal do konkurzu 27. března. Insolvenčním řízení s ME soud zahájil 5. března. Věřitelé přihlásili u soudu přes 150 pohledávek, jejichž celková výše se blíží pěti miliardám korun.

O zrušení konkurzu kromě Moravie Energo usiluje i ostravský obchodník s elektřinou CZECH-KARBON ze skupiny NWR, majitelky OKD, který přihlásil pohledávky za přibližně 12,6 milionu korun. Obě odvolání dostal ostravský krajský soud minulý týden. CZECH-KARBON své odvolání, které je veřejně dostupné v insolvenčním rejstříku, zdůvodňuje mimo jiné tím, že soud nesmí rozhodnout o úpadku dříve než po schůzi věřitelů, která je svolána až na poslední dubnový den.

"Odvolání je přípustné, dnes jsme ho poslali na olomoucký vrchní soud. Na jejich odvolání se ale nebere potaz, protože řízení jako takové pokračuje," uvedl Budín. Olomoucký soud podle svého mluvčího Petra Angyalossyho zatím tyto dokumenty neobdržel.

Ostravský krajský soud prohlásil konkurz na ME v době, kdy se ještě sbíraly přihlášky věřitelů. Budín si však za svým rozhodnutím stojí. "S přihláškami nemá rozhodnutí o způsobu řešení nic společného. V dané chvíli je rozhodnutí o prohlášení konkurzu a může přijít kdykoli v době, kdy jsou dány zákonné důvody k rozhodnutí soudu," řekl ČTK Budín.

Moravia Energo chce konkurs zvrátit kvůli reorganizaci, o kterou její management soud opakovaně žádal, aby firma mohla pokračovat na rozpracovaných projektech. Kdyby jim soud vyhověl, byla by zadlužené firmě prominuta část dluhů, zůstala by jí většina majetku a firma by měla šanci vrátit se po čase na trh s elektřinou, uvedly Hospodářské noviny.

Insolvenční správkyně Lenka Vidovičová odhadla majetek zkrachovalé Moravie Energo na 1,1 miliardy korun. "Procento uspokojení věřitelů zatím nelze odhadnout. Je přihlášeno 152 věřitelů za 4,9 miliardy korun, ale číslo není konečné, bude se hýbat v řádu stovek milionů směrem dolů. Spousta věřitelů totiž započítala i vzájemné pohledávky, které vzali zpět. Týká se to třeba bank," řekla ČTK.

První přezkumné jednání, které je svoláno na 30. dubna, se podle Vidovičové bude zabývat pouze zhruba 70 přihlášenými pohledávkami. Téměř polovina pohledávek, mezi nimi i ta největší ve výši 1,5 miliardy korun, totiž podle správkyně přišla až v samém závěru přihlašovací lhůty. Zbylé pohledávky budou podle správkyně přezkoumány do dvou až tří měsíců. ME dluží nejvíce peněz firmě ČEZ, Komerční bance a švýcarskému obchodníkovi s elektřinou Atel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK