Čeští farmáři se asi připojí k mezinárodnímu protestu

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Čeští zemědělci se nejspíše připojí k mezinárodnímu protestu proti zemědělské politice Evropské unie, který se má uskutečnit 29. dubna. Prezident Agrární komory Jan Veleba to dnes řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Český rozhlas 1 Radiožurnál. O tom, jak konkrétně se do těchto protestů zapojí, budou dnes farmáři jednat. Kromě nestejných dotačních podmínek pro staré a nové unijní země si čeští rolníci již delší dobu stěžují hlavně na kritickou situaci v chovu mléčného skotu.

Mléčný trh již několik měsíců stagnuje a nízké výkupní ceny mléka podle chovatelů nepokrývají jejich výrobní náklady. Někteří z nich již byli z tohoto důvodu nuceni začít s likvidací svých chovů. "Už se ukazuje první vlna, ve které se farmáři rozhodují o ukončení výroby mléka. Například v Olbramovicích na jižní Moravě se začínají likvidovat čtyři stovky krav, tedy dávají se na jatka," řekl Radiožurnálu Veleba.

Prezident Agrární komory v poslední době několikrát zopakoval, že ministr zemědělství Petr Gandalovič s farmáři od březnové demonstrace nejedná. Podle informací ČTK by se jednání zástupců Agrární komory s ministrem mělo uskutečnit dnes odpoledne, o problematice mléka by měla dnes na své schůzi jednat také tripartita. Veleba začátkem dubna uvedl, že polovina oblastních Agrárních komor je pro okamžitý protest, druhá polovina chce vyčkat na jmenování nového ministra a zkusit jednat s ním.

V polovině března demonstrovalo v pražských ulicích zhruba 8000 zemědělců z několika evropských zemí proti nerovným podmínkám dotační politiky EU a také kvůli nízkým výkupním cenám mléka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK