Koruna v závěru vymazala ztráty

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Česká měna opět mírně oslabovala, v závěru však své dnešní ztráty vymazala a k euru i dolaru se vrátila na středeční hodnoty. Krátce před 17:00 stála na 26,77 Kč/EUR a 20,31 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Většinu dne koruna pokračovala ve svém celotýdenním oslabování, které odstartovala nepříznivá makroekonomická data za únor; zklamání přinesla průmyslová výroba, stavební výroba i maloobchodní tržby. Pokud se k tomu přidá již dříve zveřejněná statistika rostoucí nezaměstnanosti, "chmurný recesní obrázek českého hospodářství je kompletní", uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. V situaci, kdy je ekonomika závislá na exportech, je ale oslabení koruny podporou, podotkl.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka pomohl koruně odpoledne růst akcií. Návrat na úvodní hodnoty se podařil i polskému zlotému, zatímco maďarskému forintu ztráty zůstaly.

Dolaru dopoledne posiloval pod vlivem informace o propadu průmyslové výroby v EU o 17,5 procenta a rekordně nízké inflace 0,6 procenta v eurozóně. Následně ale podle Vlka na dolar zapůsobily lepší výkony na akciovém trhu, které jej stlačily zpět na 1,3200 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK