Čtyři firmy textilní skupiny Kord podaly návrhy na insolvenci

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Velká nad Veličkou (Hodonínsko) 4. května (ČTK) - Společnosti Kordárna, Kordservis SK, Slovenský hodváb a Slovkord, patřící do skupiny KORD, podaly na sebe u soudu v České republice návrhy na zahájení insolvenčního řízení. Svoji finanční situaci chtějí dále řešit reorganizací podle insolvenčního zákona. Nyní management pracuje na přípravě reorganizačních plánů, které budou předloženy věřitelům ke schválení. Informovala o tom představenstva společností ve společné tiskové zprávě.

Společnosti se dostaly do složité finanční situace způsobené zejména rozvojovým investičním projektem na Slovensku, světovou hospodářskou recesí a s ní souvisejícím poklesem poptávky a vysokým úvěrovým zatížením. Rozhodnutím soudu o úpadku nedojde k zastavení provozu podniku ani zastavení výroby.

"Reorganizace jako způsob řešení insolvence je podporována akcionáři a komunikována se syndikátem bank jako největšími věřiteli skupiny KORD. Cílem reorganizace bude zachování výroby, stabilizace finanční situace a vypořádání se všemi věřiteli reorganizovaných společností dle podmínek reorganizace," uvedla firma v tiskové zprávě.

Kordárna je předním evropským výrobcem technických tkanin pro gumárenský průmysl. V roce 2007 vykázala zisk 186 milionů Kč při tržbách 3,2 miliardy Kč. Vyrábí úplný sortiment kordových tkanin běžně používaných v gumárenském průmyslu. Mezi zákazníky patří špičkoví evropští a světoví výrobci pneumatik. Stejně tak patří přední světoví výrobci technických vláken mezi dlouhodobé obchodní partnery této společnosti.

Kordárnu lze považovat za těžiště skupiny KORD. Firmy skupiny lze rozdělit do tří skupin. První tvoří společnosti vyrábějící technický textil pro pneumatiky, dopravní pásy a geosyntetika pro stavebnictví, jako jsou Kordárna, na Slovensku Texiplat a v Polsku Bonitex. Druhou skupinu tvoří na Slovensku společnost Slovkord vyrábějící polyesterová vlákna. Třetí skupinu tvoří společnosti Kordtrade zajišťující obchodní aktivity a společnost Kordservice poskytující servisní služby pro všechny výrobní společnosti skupiny v Česku a na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK