ČT: Tošovský se zaměří na předsednictví a rozpočet

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Kandidát na funkci ministra průmyslu a obchodu v nové vládě Vladimír Tošovský považuje za své hlavní úkoly zdárné dokončení předsednictví a přípravu příštího rozpočtu. Řekl to dnes v rozhovoru pro Českou televizi. Osobně je prý proti případnému zavedení šrotovného.

Dosavadní generální ředitel a předseda představenstva společnosti ČEPS označil svou roli v kabinetu jako spíše manažerskou a po uplynutí mandátu očekává návrat do vedení státního podniku. "To řešení je takové, že já musím ČEPS absolutně opustit," uvedl. Poté bude o jeho případném návratu rozhodovat dozorčí rada ČEPS.

Tošovského do nové vlády Jana Fischera nominovala ČSSD. Svá rozhodnutí prý bude konzultovat především s premiérem a potom i s ostatními, tedy i s politickými stranami. "Já si myslím, že zásadní rozhodnutí se od této vlády ani neočekávají," řekl s tím, že se sociální demokracií není "nijak spjatý".

Při přípravě rozpočtu jsou podle Tošovského jediným východiskem úspory. "Je to o jednotlivých položkách rozpočtu a musíme se na to podívat dopodrobna, tak jako v každé manažerské pozici," poznamenal. Za východisko naopak nepovažuje šrotovné, které je jedním z protikrizových návrhů sociální demokracie.

Tošovský dříve působil ve společnosti Středočeská energetická, v roce 2001 byl jmenován ředitelem společnost ČEZ Trade. V srpnu 2005 se stal členem vedení společnosti ČEPS, která provozuje tuzemskou přenosovou soustavu.

Designovaný premiér Jan Fischer potvrdil definitivní sestavu ministrů, včetně postu šéfa MPO dnes. Novou vládu prezident jmenuje v pátek odpoledne. Kabinet má vést zemi do předčasných voleb v říjnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK