Janota: Nová pravidla mají umožnit krýt schodek do 170 mld Kč

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Úprava rozpočtových pravidel, jakou požaduje kandidát na ministra financí příštího kabinetu Eduard Janota, má umožnit krytí schodku prostřednictvím dluhopisů až do výše 170 miliard korun. Současná pravidla dovolují dosáhnout rozpočtového deficitu 92 miliard korun. Vyplývá to z rozhovoru dosavadního náměstka ministra financí pro dnešní Právo.

"Dosud platné předpisy říkají, že můžeme emitovat jen určitý objem dluhopisů, který je dán rozpočtovým schodkem, a dále maximálně objemem šest procent z rozpočtových výdajů," popsal Janota. Nový limit by se tak měl zvýšit na 15 procent, "čímž by vytvořil prostor pro krytí rozpočtového schodku do 170 miliard korun." Novela rozpočtových pravidel je nyní ve druhém čtení ve sněmovně.

Opatření má pomoci vyhnout se situaci, kdy by při dosažení hranice schodku musely být zastaveny veškeré výplaty a výdaje státního rozpočtu. "Připomínám, že to už se jednou stalo. V době, kdy byl v čele resortu Ivan Pilip, přestali dostávat výplatu učitelé," připomněl Janota v deníku E15.

Dlouhodobým problémem domácích státních rozpočtů je podle Janoty jejich špatná struktura. "Že máme špatnou strukturu výdajů, že jsme roky zavírali oči nad tím, jak rostly mandatorní výdaje, které tak vytěsňovaly výdaje na investice, vědu, vzdělání, si všichni dobře uvědomujeme. Enormní růst vybraných daní ten problém vždy v minulých letech odsunul. Teď, pokud bychom nepřijali rázná řešení, hrozí schodek pro příští rok až 212 miliard," řekl Právu.

Z letošního rozpočtu přitom vypadnou původně plánované příjmy kolem 120 miliard korun. V příštím roce už by to mělo být 160 miliard proti plánovanému výhledu, řekl Janota Mladé frontě Dnes. V příštím roce proto očekává škrty okolo deseti procent u každého resortu a zmrazení mezd.

Letos by měl být podle odhadů ministerstva financí deficit veřejných financí 4,5 procenta hrubého domácího produktu. Deficit státního rozpočtu by tak mohl být letos i více než 150 miliard korun. Evropská komise pak v pondělí odhadla, že rozpočtový schodek ČR letos vzroste na 4,3 procenta HDP z 1,5 HDP v loňském roce a příští rok se hospodaření propadne dokonce až na 4,9 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK