Bank od America prý bude potřebovat 34 mld. USD

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. května (ČTK) - Zátěžové testy ukázaly, že Bank of America bude zřejmě potřebovat jako dodatečný kapitál od státu ještě 34 miliard dolarů (682 miliard Kč), napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj. Mluvčí Bank of America se k tomu odmítl vyjádřit. Takzvané stresové testy mezi 19 velkými finančními institucemi provedla americká vláda.

Vládní experti strávili nad zátěžovými testy bank tři měsíce, aby určili jejich příjmy, ztráty a kapitálové potřeby, pokud by se ještě zhoršily celkové ekonomické podmínky. Oficiální výsledky se očekávají ve čtvrtek večer a měly by ukázat celková čísla za odvětví i situaci jednotlivých bank.

Bank of America byla na prvním místě mezi tipy, kdo bude potřebovat další kapitál nejvíc. Banku zatížily výrazné ztráty z úvěrů i převzetí Merrill Lynch & Co, které uzavřela na začátku roku. Suma 34 miliard dolarů je zhruba trojnásobná proti tomu, co se o kapitálových potřebách Bank of America dosud uvádělo.

Potřeba další kapitálové injekce určitě zvýší tlak na jejího generálního ředitele Kennetha Lewise, aby odstoupil, když ho minulý týden akcionáři zbavili pozice předsedy největší americké banky. Jejich krok položil základy k tomu, aby Lewis banku po 40 letech působení v ní opustil nadobro. Generálním ředitelem byl posledních osm let.

Údajná potřeba kapitálu v bance také zesílí nervozitu mezi investory. Ti doufali, že výsledky zátěžových testů ukážou, že je americký finanční systém v lepší kondici, než se pesimisté obávali. Akcie velkých amerických bank se díky těmto nadějím téměř zdvojnásobily, a to od dlouholetých minim ze začátku března.

Předpokládá se, že dodatečný kapitál bude potřebovat ještě desítka z 19 sledovaných ústavů, uvedl informovaný zdroj. Oficiální výsledky mají být známy ve čtvrtek večer a většina z testovaných bank hodlá na pátečních tiskových konferencích výsledky testů vysvětlit, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK