Pražská burza dnes znovu posílila

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Pražská burza dnes znovu výrazně posílila. Hlavní index PX si polepšil o 1,79 procenta na 951,8 bodu, vyplývá z údajů burzy. Nejvyšší zisky si připsaly akcie těžební NWR, mediální CME a developera ECM.

Akcie těžební společnosti NWR prolomily stokorunovou hranici a uzavíraly na 114,50 Kč, což proti úterku představuje zisk bezmála o 22 procent. CME si připsala 11,45 procenta na 407 korun a ECM přidala 8,67 procenta na 269,50 Kč.

NWR tak jen za poslední dva dny získala již 42 procent a také dnešní růst doprovázely nezvykle vysoké objemy obchodů. Na pražské burze se zobchodovaly akcie této firmy za více než 400 milionů Kč, upozornil Josef Němý z Komerční banky.

Dařilo se i akciím Erste Bank. Hlavně díky dobré náladě v evropském bankovním sektoru si připsaly 3,35 procenta na 530 korun. Naopak akcie Komerční banky před čtvrtečním zveřejněním výsledků za první čtvrtletí oslabily o necelá dvě procenta na 2788 Kč. Trh podle analytiků oslovených ČTK očekává pokles čistého zisku po menšinových podílech o čtvrtinu na zhruba 2,25 miliardy korun.

"Investoři již evidentně sází na to, že se světová ekonomika zotaví a burzy obrátí k růstu, a začali proto hromadně skupovat cyklické akcie," konstatoval Němý. Pozitivní náladu podle něj dnes podpořily i zprávy z amerického trhu práce, že soukromí zaměstnavatelé v dubnu zrušili jen 491.000 pracovních míst oproti očekávaným 650.000. "Hlavní otázkou nyní je, zda současný trend vydrží i po zítřejším napjatě očekávaném zveřejněním stresových testů amerických bank. Americké indexy zatím následují vývoj v Evropě a rostou o necelé procento," dodal.

Celkově se dnes v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD v Praze zobchodovalo přes 2,6 miliardy korun, průměrný objem obchodů za poslední rok je přes čtyři miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK