Aktuálně: Kraj je proti dohodě se statkářkou o pozemcích na D11

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 6. května (ČTK) - Nové vedení Královéhradeckého kraje je proti dohodě mezi statkářkou Ludmilou Havránkovou a vládou o výměně pozemků na dálnici D11. A to i přesto, že dohoda z podzimu loňského roku slibovala rychlé dostavení dálnice a tím vyřešení komplikované dopravní situace. Vláda tehdy doporučila směnit deset hektarů stavební půdy potřebných pro dálnici za 253 hektarů půdy zemědělské. Informaci dnes přinesl server Aktuálně.cz.

"Nyní je tato dohoda passé, musí se začít od začátku," řekl serveru krajský zastupitel a šéf dopravního výboru kraje Vlastimil Dlab (KSČM). Dodal, že původní dohoda byl nesmysl a nebezpečný precedent a také předvolební tah bývalého hejtmana a ministra.

Podle serveru chtějí zástupci kraje do dvou týdnů navštívit Havránkovou, přes jejíž pozemky má dálnice vést, a navrhnout jí zcela novou variantu. Dlab upřesnil, že kraj musí vyjednat zcela jiné podmínky. "Když chce hospodařit, nabídneme jí pozemky, ale rozhodně to nemůže být 250 hektarů. Bude to méně - s tím, že zbytek bychom vyrovnali finančně," poznamenal.

Havránková ale již dříve uvedla, že chce pouze pozemky, aby mohla její rodina dál hospodařit, a nikoliv peníze. Její rodina je podle serveru připravena i na situaci, že z dohody opravdu sejde.

Podle statkářky byly z její strany splněny všechny požadavky, kterými stát směnu podmiňoval. Pozemkový fond jí však vyčítá, že dosud na katastru nepřevedla půdu, kterou měli ve vlastnictví ekologičtí aktivisté.

Havránková pouze přerušila zápis do katastru z obav, aby ji nevyvlastnili. "Jakmile mi ale stát předloží smlouvu o směně, řízení bude pokračovat a do týdne budou pozemky přepsány," vysvětlila. To serveru potvrdila i úřednice katastrálního úřadu v Hradci Králové Eva Nývltová.

O směně pozemků, kterou vláda na podzim doporučila, měl již v březnu rozhodnout Pozemkový fond. Ten však dosud o variantě nejednal. K hlasování by mělo dojít poté, co do čela prezidia usedne nový ministr zemědělství nominovaný ČSSD - Jakub Šebesta. Podle informací serveru s největší pravděpodobností bude fond hlasovat proti směně pozemků. Na vahách je i zástupce Strany zelených v prezidiu fondu František Pelc, napsal dnes server Aktuálně.cz.

Podle mluvčího Pozemkového fondu Michal Bureše by o směně pozemků mohlo být jasno v létě. Bureš ČTK dnes řekl, že Pozemkový fond nyní připravuje podklady pro návrh směny, o níž by členové výkonného výboru a prezidia fondu mohli v létě hlasovat. Výsledek hlasování podle něj nelze předjímat. Pokud by ale směnu zamítli, celý proces získání pozemků pro dálnici by se vrátil na začátek. Příprava podkladů je složitá, protože fond musí každý pozemek důkladně prověřit po stránce vlastnictví, věcných břemen a jiných práv, uvedl mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK