Šebesta: LČR podaly trestní oznámení na dva zaměstnance CE WOOD

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes podal trestní oznámení na dva zaměstnance společnosti CE Wood kvůli údajnému pokusu trestného činu poškozování věřitele, porušení povinnosti při správě cizího majetku, či zneužívání informací v obchodním styku. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval ministr zemědělství Jakub Šebesta. CE WOOD požaduje po LČR zhruba 4,8 miliardy korun za škody, které firmě měly vzniknout při vyhlašování veřejných zakázek státního podniku.

"Není jediný doklad CE WOOD, který by opravňoval požadovat po Lesích České republiky jakoukoliv částku," uvedl ministr, který v pondělí jednal s generálním ředitelem LČR Svatoplukem Sýkorou.

Podle Šebesty jde ze strany CE Wood o cílenou kampaň, která má dosáhnout stažení insolvenčního řízení LČR proti firmě. Státní Lesy ho navrhly, protože jim firma dlužila 160 milionů korun.

CE WOOD v minulosti odstartoval se státem několik arbitráží kvůli škodám, které mu státní Lesy ČR údajně způsobily vypisováním výběrových řízení. Státu jde ve sporu hlavně o to, aby dokázal, že CE WOOD na žádné pohledávky nárok nemá.

Celkem jde ve sporu o téměř deset miliard korun. Kauza je rozdělena na tři případy. Zahraniční vlastníci CE WOOD se ve dvou arbitrážích domáhají na ČR náhrady vždy zhruba 2,4 miliardy korun. Management CE WOOD pak žaluje přímo Lesy o odškodnění zhruba pět miliard korun.

Podle informací, které v neděli přinesla Česká televize, navrhly Lesy ČR údajně společnosti CE Wood, aby pohledávku za symbolickou cenu postoupila třetí osobě. Lesy ČR se však proti tomu důrazně ohradily s tím, že CE Wood dosud nepředložila objektivní důvody, proč by měla být pohledávka uznána.

"Společnost CE Wood nikdy nepředložila relevantní důvody pro existenci takové pohledávky. Její nárok se opírá pouze o údajný znalecký posudek o deseti stranách, ze kterého CE Wood poskytl Lesům ČR pouze poslední stranu s výpočtem údajné pohledávky," uvedly v pondělním prohlášení Lesy ČR. Ty navíc tvrdí, že dosud žádným právním krokem pohledávku CE Wood neuznaly a naopak se snažily jeho nároky zpochybnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK