Penny Market dokončil převzetí diskontu Plus

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Společnost Penny Market dokončila převzetí diskontního řetězce Plus. Počet prodejen označených logem Penny Marketu se tím na konci dubna rozšířil na více než tři stovky. Na tiskové konferenci to dnes řekl jednatel společnosti Martin Peffek. Firma koupí svého konkurenta získala prvenství na tuzemském trhu diskontních prodejen. Peffek očekává, že její obrat letos přesáhne 30 miliard korun.

Penny Market patří společně se supermarkety Billa do německé obchodní skupiny REWE Group, která loni na jaře koupila 155 tuzemských prodejen Plus. Na Penny Market připadlo 121 prodejen Plus a zbývajících 34 zrekonstruovala Billa. Celkový počet supermarketů Billa se zvýšil na přibližně dvě stovky.

REWE Group na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků připadlo s odhadovanými tržbami 38,5 miliardy korun páté místo. Po ukončení převzetí řetězce Plus se skupina REWE podle jejího vedení hodlá vyšvihnout na druhou pozici.

REWE koupila diskonty Plus za 255 milionů eur, což je v přepočtu více než sedm miliard korun. V případě sítě Plus-Discount zaplatí REWE pouze za know-how. Předchozí vlastník Plusu, společnost Tengelmann, si totiž nechala budovy a REWE platí za jejich nájem.

Nákup nebyl pro REWE prvním posílením na českém trhu. Firma již předloni koupila i odcházející Delvitu a poté necelou stovku jejích prodejen začlenila do sítě Billa. Některé Delvity ale firma Billa například kvůli nevýhodnému umístění zavřela.

Kvůli tvrdému konkurenčnímu boji v uplynulých letech český trh opustilo několik ztrátových obchodních řetězců. V roce 2005 odešel Julius Meinl, později následovaly francouzský Carrefour a německá Edeka. Síť 27 supermarketů Edeka a 11 hypermarketů Carrefour získalo Tesco. Bývalé obchody Julius Meinl nyní patří společnosti Ahold. Předloni pak Česko opustila Delvita a loni tak učinil Plus-Discount.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK