VERZE 3-Pegas v Q1 překonal odhad, zbytek roku bude slabší

28.05.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Provozní zisk v Q1 stoupl o 59,3 procenta, nad...

...odhady

* Pegas navrhuje za rok 2008 dividendu 0,9 eura na akcii

* Pozitiva z Q1 se v dalších kvartálech nebudou opakovat

* Akcie rostou o 8 procent (přidává podrobnosti k výhledu, komentář analytika, aktualizuje kurs akcií)

Pegas Nonwovens <PGSNsp.PR> překonal výsledky za první kvartál odhady trhu díky nízkým cenám surovin a doprodeji zásob nahromaděných v loňském roce. Jeho akcie tak vystřelily strmě vzhůru, i když firma potvrdila slabý výhled pro zbytek roku 2009.

Výrobce netkaných textilií ve čtvrtek uvedl, že jeho provozní výsledek vyskočil na 10,2 milionu eur, a překonal tak průměrný odhad analytiků oslovených Reuters na 9,15 milionu.

Čistý zisk sice spadl o 41,5 procenta na 6,8 milionu eur vlivem účetního přecenění úrokových swapů a dluhu, ale přesto klesl méně, než čekal trh.

Akcie společnosti reagovaly na zveřejnění čtvrtletních ukazatelů strmým růstem a v 11:35 se obchodovaly za 367 korun, proti středě silnější 7,94 procenta. Navázaly tak na více než 4procentní růst z předchozí seance, zatímco index pražské burzy PX <.PX> zůstal mírně v červeném.

"Výsledky za první čtvrtletí roku 2009 nelze hodnotit jinak než pozitivně," uvedl analytik firmy Cyrrus Onřej Moravanský. "Na všech úrovních výsledovky společnost překonala naše odhady."

Pegas dodal, že letos vyplatí dividendu 0,9 eura na akci ve srovnání s 0,85 eura před rokem, a to zřejmě koncem třetího čtvrtletí.

Firma již v únoru uvedla, že první kvartál bude letos její nejúspěšnější, neboť ceny polyetylenu a polypropylenu, hlavních surovin pro výrobu dětských plenek a dalších hygienických potřeb, zřejmě dosáhly dna.

Pegas těžil ze zlevnění klíčových surovin díky tomu, že si prodejní ceny vždy zajišťuje v prodejních kontraktech zhruba o kvartál dříve.

Vliv tohoto mechanismu tvorby cen se však může obrátit proti němu během příštích měsíců, kdy ceny polymerů mohou jít naopak nahoru, a přidusit tak jeho marže, beztak oslabené sílícím konkurenčním tlakem a útlumem na trhu v době ekonomické krize.

"První kvartál musíme skutečně považovat za absolutně mimořádný," řekl během konferenčního hovoru s novináři generální ředitel František Řezáč.

"Teď se jednalo o příznivý efekt přenášení cen, kdy toto bylo v náš prospěch. Ale cena propylenu může začít stoupat a tam se začne projevovat negativní efekt. A to, že začne cena polymerů stoupat, to tak trochu očekáváme."

Pegas proto potvrdil výhled pro celý rok 2008 s tím, že čeká pokles zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) nejvýše o 10 procent. Za první kvartál tento ukazatel vyskočil o 33,8 procenta na 14,02 milionu eur, více, než se čekalo.

Na základě již uzavřených kontraktů Pegas věří, že letos vyprodá celou výrobní kapacitu poté, co se v prvním kvartále zbavil i nadbytečných zásob ze druhé poloviny roku 2008.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK