Preol v Lovosicích otevřel továrnu na zpracování řepky

23.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lovosice (Litoměřicko) 23. června (ČTK) - Firma Preol ze skupiny Agrofert Holding dnes v Lovosicích otevřela výrobní závod na zpracování řepkového semene a produkci metylesteru řepkového oleje (MEŘO) za 1,6 miliardy korun. Nyní provoz už pracuje na 75 procent své kapacity, příštím roce se chce firma podílet na českém trhu s MEŘO třetinou až 40 procenty. Firma má dosahovat ročního obratu přibližně 4,5 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl předseda představenstva Preolu Martin Kubů.

Na vybudování závodu si půjčila firma 50 milionů eur (asi 1,3 mld. Kč) od konsorcia bank, vrátit je chce do sedmi let. Dalších deset milionů eur vložila do projektu skupina Agrofert Holding ze svých zdrojů. "Závod byl dokončen před šesti týdny, nyní v něm pracuje 115 lidí," uvedl Kubů. Celkem chce firma zaměstnávat 120 lidí.

Firma bude zpracovávat asi 400.000 tun řepkového semene ročně, tedy asi 40 procent množství vypěstovaného v ČR. Při výrobě 100.000 tun metylesterů tak zároveň vyprodukuje 230.000 tun řepkových šrotů. Navíc se bude vyrábět 63.000 tun surového odslizeného řepkového oleje a asi 12.000 tun surového glycerínu, který bude firma zpracovávat na glycerin ve farmaceutické kvalitě v množství 9300 tun za rok.

"V případě MEŘO očekáváme, že asi 70 procent výroby bude určeno pro tuzemský trh, v případě řepkových šrotů očekáváme asi 70procentní vývoz," řekl Kubů. Šroty mají směřovat nejčastěji do Německa.

Podle vedení společnosti bylo záměrem projektu v Lovosicích vytvořit systém komplexního zpracování řepkového semene až po finální výrobu biopaliv a nabídnout zemědělské výrobě jistotu odbytu. Firmy spadající pod Agrofert loni vykoupily nebo vyrobily 450.000 tun řepkového semene, jeho většina nyní půjde ke zpracování do Lovosic.

Preol chce také uvést v nejbližší době na trh bionaftu s obchodním názvem Ekodiesel. Ten se skládá ze 70 procent z nafty a 30 procent řepkového metylesteru, jezdí na něj část vozů ze skupiny Agrofert Holding, celkem by ho jen skupina mohla ročně spotřebovat 10.000 tun. "Důležité je, aby se biopalivo stalo běžnou součástí trhu," dodal Kubů.

O projektu výstavby se definitivně rozhodlo v polovině roku 2007, s výstavbou se začalo loni v lednu. Vedení firmy na loňském setkání ujistilo starosty okolních obcí, že by neměly nastat žádné problémy s hlukem a pachem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK