Obchodům na burze v červnu vládly firmy Patria Finance a ČSOB

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Největším obchodníkem s akciemi byla na pražské burze v červnu opět společnost Patria Finance, tentokrát s objemem 27,1 miliardy korun. Na dalších místech skončily firmy Wood & Company a Česká spořitelna. Obchodům s dluhopisy vládla s objemem 15 miliard korun ČSOB, která odsunula na druhé místo minule vedoucí Českou spořitelnu. Třetím nejaktivnějším dluhopisovým obchodníkem byla UniCredit Bank. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Celkový objem obchodů s akciemi v červnu klesl na 37,8 miliardy korun po květnových 38,2 miliardy korun. Meziročně to znamenalo pokles o zhruba polovinu. Nejvíce obchodované byly nadále akcie energetické skupiny ČEZ (17 miliard korun). Následovaly akcie operátora Telefónica O2 (7,7 miliardy korun) a Erste Group Bank (4,5 miliardy korun).

Dluhopisů změnilo majitele za 43,4 miliardy korun, což znamenalo v porovnání s květnem růst o asi 7,5 miliardy korun a meziročně zvýšení o 5,8 miliardy korun. Nejobchodovanější byly téměř výhradně české státní dluhopisy.

Burza má 21 členských bankovních a nebankovních obchodníků s cennými papíry. Nulový objem obchodů měla v červnu jenom Deutsche Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK