Skupina Czech Coal protestuje proti postupu ČEZ a J&T

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Skupině Czech Coal se nelíbí, že aktiva ve společnosti International Power Opatovice (IPO) získají skupiny ČEZ a J&T. Podá proto podnět Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a evropskému antimonopolnímu úřadu. Uskutečněním této transakce by se výrazně posílilo dominantní postavení kupující strany na relevantních trzích, informovala dnes ČTK mluvčí Czech Coal Liběna Novotná.

Czech Coal měla o International Power také zájem. Skupina proto podle Novotné připravila svou nabídku. "Než jsme však měli možnost předat nabídku International Power ve stanoveném termínu, jímž byl dnešek, dozvěděli jsme se prostřednictvím sdělovacích prostředků o prodeji IPO jinému zájemci," uvedla.

Nabídka byla podle předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti Czech Coal Petra Pudila konkurenceschopná. "Litujeme proto, že jsme ji nemohli předložit. Další případ společného postupu skupin ČEZ a J&T považujeme za nepříznivý pro český i evropský trh a zákazníky," doplnil.

Skupina J&T podepsala smlouvu o koupi všech aktiv britské společnosti International Power v České republice za 22,5 miliardy korun (738,3 milionu liber). Vyplývá to z informací společnosti International Power zveřejněných na jejích webových stránkách. J&T tak získá stoprocentní podíl ve společnosti International Power Opatovice včetně jejích akciových podílů ve společnostech Pražská teplárenská a Energotrans.

Na tuto transakci navazuje dohoda s energetickou skupinou ČEZ o prodeji akciového podílu International Power Opatovice ve společnosti Pražská teplárenská. ČEZ dnes potvrdil, že se dohodl se skupinou J&T na koupi podílu 48,67 procenta v Pražské teplárenské.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK