V Bratislavě otevřeli největší sluneční elektrárnu na Slovensku

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. července (ČTK) - Na střeše budovy Fakulty matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) Univerzity Komenského (UK) v Bratislavě byl dnes oficiálně zahájen provoz největší sluneční fotovoltaické elektrárny na Slovensku. Zařízení s instalovaným výkonem 100 kilowattpeaků (kWp) si vyžádalo investici za 500.000 eur (asi 12,9 milionu Kč).

Elektrárnu novinářům představilo vedení fakulty za účasti slovenského ministra školství Jána Mikolaje.

"Takto nastavený výkon vlastně za rok v našich podmínkách vyrobí zhruba 120 megawatthodin elektrické energie," řekl proděkan FMFI UK a profesor experimentální fyziky Peter Kúš. Ve zkušebním režimu zařízení fungovalo od začátku roku.

Peníze na výstavbu elektrárny škola získala od grantové agentury ministerstva školství pro aplikovaný výzkum. Elektrárna na střeše pavilonu fyziky v Mlýnské dolině sestává z více než 450 solárních panelů, vyrobenou elektřinu škola dodává zatím jen do distribuční sítě. "Uvažujeme také o vlastním využití," poznamenal Kúš.

Na Slovensku zatím na rozdíl od České republiky nebo Německa větší sluneční elektrárny nejsou. Výstavbu solárních parků v zemi ale už dříve avizovalo několik firem. Projekty na výrobu elektřiny ze slunečních paprsků ohlásily například firmy v Dunajské Stredě, Buzitce u Lučence nebo v Rimavské Sobotě.

Do konce roku by měla přibýt nová sluneční elektrárna i v Tesárských Mlyňanech nedaleko Zlatých Moravců. Společnost Green Energy Slovakia jejím prostřednictvím plánuje ročně vyrobit 2,2 milionu kilowatthodin elektřiny, což by stačilo na pokrytí spotřeby pro zhruba 800 domácností.

Rozhodující objem elektřiny na Slovensku produkují atomové elektrárny, které doplňují hlavně vodní a tepelné zdroje. Elektrárny na bázi obnovitelných zdrojů vyrábějí zatím jen zlomek roční spotřeby, která činí asi 30 terawatthodin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK