AK: Povodně způsobily zemědělcům škody za 200 milionů Kč

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Agrární komora odhaduje, že povodně zemědělcům způsobily škody kolem 200 milionů korun. ČTK to dnes řekl viceprezident komory Jindřich Šnejdrla. Poškozeno bylo podle něj kolem 40.000 hektarů zemědělské půdy, 500 hektarů bylo zcela zničeno. Podle odhadů Ústřední povodňové komise pravděpodobně přesáhnou škody, které způsobily v uplynulých dnech záplavy na jihu Čech a na severní a střední Moravě, sumu 5,6 miliardy korun.

Rolníci obdělávají kolem 3,5 milionu hektarů půdy. Zasaženo povodněmi bylo tedy více než procento polí, což by nemělo výrazně ovlivnit letošní úrodu. "Je to z pohledu sklizně marginální záležitost," řekl ČTK Šnejdrla.

Zemědělci zejména kvůli suchu, které panovalo v době jarního zrání obilí, přesto očekávají zhruba o deset procent nižší úrodu než před rokem. Nynější deštivé počasí zřejmě posune hlavní část žní z první do druhé červencové dekády.

V důsledku záplav uhynulo do neděle 768 zvířat, z toho 686 v Moravskoslezském a 82 v Olomouckém kraji, vyplývá z údajů Státní veterinární správy. Zemědělci přišli o více než osm desítek ovcí a koz, dvě krávy, sedm koní, dvě prasata a stovky kusů drůbeže, uvedl již dříve mluvčí SVS Josef Duben. Povodeň znehodnotila také potraviny živočišného původu, například kolem 1,5 tuny masa a masných výrobků.

Agrární komora chce pro pomoc zemědělcům založit zvláštní bankovní konto. Prezident komory Jan Veleba by měl dnes podepsat smlouvu o jeho zřízení, uvedl Šnejdrla. Účet by mohl fungovat od pátku.

Současné povodně jsou hodnoceny jako třetí nejhorší v novodobých dějinách státu po záplavách v letech 1997 a 2002. Od 24. června, kdy intenzivní deště zvedly vodu v Moravskoslezském kraji, záplavy postupně zasáhly Olomoucký, Jihočeský, Zlínský a Královéhradecký kraj. Nejhůře bylo postiženo Novojičínsko, Jesenicko, Prachaticko a Strakonicko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK