Obsluha letiště v Paříži poškodila letadlo SkyEurope

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Praha 2. července (zpravodaj ČTK) - Letecké společnosti SkyEurope poškodila ve středu večer obsluha na pařížském letišti Orly neopatrnou manipulací letadlo. Informaci serveru iDnes.cz dnes ČTK potvrdil Francis Gisselman, představitel společnosti Alyzia, která na letišti všechny úkony kolem stojících letounů a pohybu cestujících zajišťuje. Letadlo tak uvízlo v Paříži, cestující by se měli vrátit dvěma linkami dnes.

Pasažéři byli ubytováni v Paříži na letišti. Podle mluvčího aerolinek Tomáše Kiky zrušila firma kvůli chybějícímu letadlu dnešní ranní let do Londýna a do Paříže vyslala tým mechaniků, kteří mají závadu opravit.

Při odsouvání nástupního mostu od dveří Boeingu 737, ve kterém už cestující seděli, se utrhl kabel zajišťující přívod elektrického proudu do letadla po dobu, kdy na ploše stojí. Jeho konec se zachytil o zvedák předního kola letounu a poškodil ho, sdělil Gisselman. Letadlo tak nebylo schopné provozu.

Gisselman uvedl, že náklady na opravu nese pojišťovna společnosti Alyzia, která je za škodu odpovědná. Její podíl na zaplacení účtu za ubytování cestujících v pařížských hotelích je prý předmětem vyjednávání.

"Neopatrnou manipulací s nástupním mostem ze strany pracovníků letiště v Orly došlo k poškození táhla předních dveří," popsal událost pro server iDnes Kika.

Pařížské letiště Orly na konci června na několik dnů zadrželo letadlo SkyEurope kvůli nesplněným finančním závazkům ze strany aerolinií. Podobné problémy řešily SkyEurope také na letištích v Rumunsku a Bulharsku.

Aerolinky požádaly o ochranu před věřiteli, aby získaly čas na restrukturalizaci dluhu a jednání s investory. V režimu ochrany před věřiteli je firma chráněna proti vymáhání dluhů pocházejících z minulosti v celé unii.

SkyEurope od svého vzniku nevykázaly zisk. Čistá ztráta firmy stoupla za první pololetí fiskálního roku o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur (854,7 milionu Kč). Provozní výnosy za šest měsíců do konce března klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur. SkyEurope jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK