Analytici: Koruna rekordy nepřekoná, růst nemá oporu v ekonomice

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Česká koruna i přes posilování v posledních dnech nepřekoná podle analytiků oslovených ČTK rekordní úrovně z loňského července. Za současným zpevněním stojí především spekulativní obchody zahraničních investorů. Navíc posilování koruny nemá ani oporu v současném ekonomickém vývoji. Proto lze podle analytiků spíše očekávat mírné oslabení koruny nebo setrvání kolem současných úrovní.

Loni ve druhé polovině července koruna posílila pod vlivem dobrého ekonomického vývoje a přesvědčení investorů, že se ekonomiky nedotkne finanční krize, na rekordní úroveň 22,92 Kč/EUR a 14,45 Kč/USD. Následně během osmi měsíců kvůli krizi koruna oslabila k dolaru až o 57 procent na únorových více než 23 korun za dolar. Vůči euru se propadla o 30 procent a v zimě se obchodovala blízko 30korunové hranice. Nyní opět posiluje a aktuálně se obchoduje na 25,70 Kč/EUR a 18,22 Kč/USD.

I přes výrazné výkyvy kurzu v letošním prvním čtvrtletí se zajišťování firem proti měnovým pohybům výrazně snížilo. "Důvodem však není ani tak rozkolísanost koruny či nepříznivé ceny, jako především fakt, že podniky nemají co zajišťovat. Zakázky ze zahraničí jim díky ekonomické recesi výrazným způsobem klesají," uvedl například analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Ten odhaduje během čtvrtletí oslabení koruny na úroveň 26,50 až 27 Kč/EUR.

I podle dalších ekonomů je koruna nyní nadhodnocená. "Při pohledu na graf je vidět, že koruna posiluje nejvíce z celého regionu. Naprosto se od regionu odpoutala. Není k tomu přitom žádný racionální důvod. V pozadí stojí jen spekulace," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Zpevňování koruny, které začalo minulý týden, může sice podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška připomínat začátek epizody z roku 2008, ale ve skutečnosti tomu tak není. "Odlišné je to, že tuto novou tendenci nepodporuje reálný obraz ekonomiky. Recese je v tuzemsku poměrně hluboká a známek oživení rozhodně není vidět víc než v zemích okolo," uvedl.

Nákupy koruny jsou podle něj patrně převážně taženy z Londýna, zatímco aktivita tuzemských firem spíš posilování měny brzdí. "To zvyšuje šance, že novému trendu brzy dojde dech a rekordy koruny vůči euru překonány nebudou," dodal.

Ani podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka výhled ekonomiky nedává koruně důvod posilovat. "Ale aktivita finančních hráčů a jejich chuť riskovat opět narůstá. S tím roste i riziko větších pohybů na trzích," upozornil. Na konci roku očekává kurz 26 korun za euro. Současné nadhodnocení koruny přitom podle něj ekonomice vážnější problémy nepůsobí, ale ani nepomáhá.

Naopak analytik společnosti Citco-finanční trhy Tomáš Volf nevylučuje korunu na konci roku pod hranicí 25 korun za euro. V nejbližší době ovšem bude česká měna podle něj oslabovat. Ani slabší koruna ovšem podle Volfa neoživí český vývoz, dokud se nepostaví na nohy západoevropské ekonomiky v čele s Německem. Slabá koruna za normální situace přitom exportérům zlevňuje jejich produkty na zahraničních trzích. V současnosti jim ale chybí zakázky.

Podle Šichtařové by měla být koruna za rok na úrovni 24 Kč/EUR. "To je podle nás kurz, se kterým nyní počítá málokdo, a proto bude většina lidí opět vývojem kurzu zaskočena," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK