Jen roste k euru, naděje na zotavení se vytrácejí

07.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jen v úterý mírně zpevňoval vůči euru a britské libře s tím, jak si investoři dělali starosti, že optimistické vyhlídky na globální zotavení a...

...růst založený na chuti riskovat možná byly v posledních měsících přehnané.

Oslaboval také dolar, který v pondělí klesl na pětitýdenní minimum vůči jenu v návaznosti na pochmurnou zprávu o americké nezaměstnanosti z minulého týdne.

"Prostředí trhu je nyní takové, že investoři omezují riskantní sázky, ale ještě se na trh úplně nevrátila averze k riziku. Je to stále fáze korigování předchozího nadměrného optimismu ohledně ekonomického zotavení," řekl Akira Takeuči, manažer ze společnosti Chuo Mitsui Trust and Banking.

"Spojené státy měly směsici pozitivních a negativních ekonomických dat, která je třeba podrobně prostudovat. Ale trh má teď sklon reagovat na slabá čísla," dodal.

Japonská měna v několika posledních seancích prudce posilovala vůči euru, britské libře či australskému dolaru, až si v pondělí zapsala pětitýdenní maximum na 152,98 za libru <GBPJPY=> a dvoutýdenní vrchol 131,73 za euro.

V úterý v 9:35 jen posiloval o 0,8 procenta na 132,22 za euro <EURJPY=>, zatímco vůči dolaru přidával 0,4 procenta na 95,0 <JPY=>.

Euro oslabovalo také vůči dolaru, když se proti závěru předchozí seance obchodovalo o 0,4 procenta slabší na 1,3915 <EUR=>.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK