Japonské akcie pokračovaly v poklesu při posilování jenu

07.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. července (ČTK) - Japonské akcie dnes klesly. Vývozcům ublížil silný kurz jenu a akcie Isuzu Motors si pohoršily po zrušení plánované spolupráce s automobilkou Toyota Motor. Na devizových trzích posílila japonská měna prudce proti euru.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl o 33,08 bodu na 9647,79 bodu. Podle agentury Reutes ztratil Nikkei sílu po hodnotách nad hranicí 10.000 bodů z minulého měsíce. Širší index Topix klesl o 0,4 procenta na 909,13 bodu.

Na tokijské burze oslabil akcie vývozců stoupající kurz jenu. Společnost Isuzu Motors si pohoršila po zrušení společného plánu s podnikem Toyota Motor na výrobu dieselových motorů. Akcie Isuzu klesly o 4,5 procenta.

Podle odborníků se na trhu snížil optimismus o rychlém hospodářském oživení. Přispěly k tomu zejména údaje z minulého týdne o stoupající nezaměstnanosti ve Spojených státech, která je na 26letém maximu. Investoři také čekají na zprávy ze summitu nejvyspělejších států světa G8 v Itálii.

Kvůli méně příznivému ekonomickému výhledu posiloval na devizových trzích japonský jen vůči euru a hodnotou 131,73 JPY si připsal svůj nejlepší výkon k evropské měně za poslední dva týdny. Dolar stagnoval proti jenu na kurzu 95,33 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK