Česká koruna dopoledne k euru i dolaru nepatrně ztrácela

07.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Česká měna po zahájení dnešního obchodování mírně ztrácela k euru i dolaru, stále se však drží pod 26 korunami za euro. Krátce po 10:30 se obchodovala na úrovni 25,86 Kč/EUR a 18,57 Kč/USD, tedy jen nepatrně slabší než v závěru minulého týdne. Vyplývá to z informací serveru Patia Online.

Dnešní výsledky květnové obchodní bilance České republiky nepřinesly podle analytiků překvapení, rozdíl od očekávání byl nepatrný. "Další kladný výsledek zahraničního obchodu mohl v úvodu dne koruně trochu pomoci, v průběhu dne by se však česká měna měla opět řídit hlavně vnějšími vlivy," naznačil další vývoj analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 11,7 miliardy korun, což byl meziročně o dvě miliardy lepší výsledek.

Akcie v západní Evropě dnes otevřely růstem, ale následně zamířily do červených čísel, což by podle Vlka mělo být pro korunu mírně negativní. Zlotý a forint ráno oslabily a smazaly tak posílení z pondělního odpoledne. "Tyto měny a koruna by postupně měly najet do stejných kolejí," konstatoval Vlk.

Dolar si polepšil a jeho kurz proti euru se pohybuje na 1,3920 USD/EUR. Americké měně podle Vlka pomáhá pokles evropských akcií. "Riziko pro dolar představuje další aukce amerických státních dluhopisů, prozatím však aukce probíhaly za slušného zájmu. Vedle toho se čeká na start výsledkové sezóny. Obavy z horších firemních výsledků by přitom dolaru a dluhopisům pomáhaly," uzavřel Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK